Ostale vesti

Usponom na vrhove Prokletija proslavili godišnjicu osnivanja kluba

Povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice postojanja Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota, 18 planinara ovog kluba boravilo je od 8. do 11. jula na planini Prokletije u Crnoj Gori. 

DSCN6194

Planinari su bili smešteni u brvnarama u Babinom polju blizu Plava, u samom srcu Prokletija. U subotu su imali uspon na vrhove Popadije, Volušnice i Talijanke, visoke oko 2000 metara.

DSCN1623 (Copy)

– Polazak je iz doline Grbaja, gde se već naslucuje sva lepota Prokletija, ali prava “nagrada” stiže već na prvom vrhu, Volušnica, gde smo imali odličan pogled na najlepši deo Prokletija sa vrhovima Očnjak , Ljubokuć, Karanfili. Ka sledecem vrhu išli smo grebenom, koji je ujedno i granica Crne Gore i Albanije. Tamo smo sreli pastire sa kojima smo razgovarali o lepoti ovih planina – rekao je Pirotskim vestima Robert Ilić, licencirani planinski vodič PK “Vidlič”.

DSC_0131

Vreme je išlo naruku planinarima, imali su, kažu, dobru vidljivost od oko 40 km u daljinu. Za treći dan boravka u Crnoj Gori bio je planiran pohod na najviši vrh Srbije Đeravicu (2656 mnv), koji je bio i primarni cilj ekspedicije.  Ranom zorom 15 planinara “Vidliča” krenulo je ka vrhu ove planine u društvu osamaestočlane grupe planinara iz Beograda. Vodič ekspedicije bio je Marko Nikolić iz kluba “Extreme Summit Team” iz Beograda. U ovu ekspediciju krenuli su planinari iz Pirota, Novog Sada, Subotice, Kopaonika, Osijeka i jedna Amrikanka.

– Predugačka i preteška tura od 43 km i ukupno oko 2000 m visinskog uspona. Morali smo da uđemo duboko na teritoriju Metohije (15 ak kilometara), pa smo graničnom linijom između Metohije i Albanije išli do samog vrha, usput prolazeći kroz živopisne predele i prelepa jezera, stada ovaca i albanskih pastira. Od 18 članova PK “Vidlič” na vrh Đeravice popelo se nas 12. Na kraju nam je trebalo puna 13 sata za povratak u našu bazu. Bilo je iscrpljujuće, ali smo veoma srećni zbog prelepog iskustva – rekao je Ivan Mladenović za Pirotske vesti.

????????????????????????????????????

– Krenuli smo jakim tempom prvih 10 km, zato je 4 planinara odustalo. Posle 7 sati uspona i pređenih 21,5 km, stigli smo na vrh Đeravica. Posle 20 godina na Đeravici se vijorila srpska zastava, zastava “Vidliča” i grada Pirota. Billo je naporno, ali je vredelo – kaže Aleksa Mančić, član PK “Vidlič”.

????????????????????????????????????

Četvrtog dana planinari su oblilazili Alipašine izvora i vodopad Grlje, uživajući u prirodnim lepotama ove planine. Ova akcija deo je priprema kluba za planirani odlazak u Sloveniju, Italiju i Švajcarsku, avgusta ove godine.

DSC_0412

DSCN2195 (Copy)

????????????????????????????????????

Fotografije: Robert Ilić

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker