Gradska hronika

Uskoro, većina podstanica pirotske Toplane pod kontrolom SKADA sistema

Jedan od prioritetnih zadataka JP “Gradska toplana” Pirot, u ovoj godini, jeste osposobljavanje i stavljanje u funkciju SKADA sistema. Direktor Toplane, Bratislav Ćirić, smatra da bi to bio još jedan iskorak Preduzeća u cilju efikasnijeg rada, a na veliku korist same Toplane i korisnika usluga. Toplana raspolaže SKADA sistemom, a tridesetak podstanica je, u ovom trenutku, samo opremljeno za povezivanje, ali SKADA sistem nije u funkciji. Oprema je svojevremeno nabavljena na osnovu programa KfW-a, ali praktično sistem nije pokrenut.gradska toplana pirot

“Mi smo rešili da ove godine pokrenemo SKADA sistem i radićemo ga u dve faze. Najpre, nameravamo da podstanice, gde ima najmanje ulaganja, servisiramo i povežemo sa sistemom. Očekujemo da taj posao završimo do kraja ove grejne sezone i da vidimo kako to funkcioniše. Danas su naše tehničke ekipe završile analizu stanja u podstanicama i napravljena je specifikacija nedostajuće opreme i eventualnog servisa koji bi se uradio. U što skorije vreme pokrenućemo proceduru javne nabavke i izabrati najpovoljnijeg izvođača”.

SKADA sistem će omogućiti praćenje svih parametara u podstanicama. Na taj način bi se iz jednog mesta uticalo na  režim i kvalitet grejanja, a svi eventualni kvarovi bi se trenutno u realnom vremenu registrovali, kaže Ćirić.

“Benefit za sve nas je da ćemo u realnom vremenu moći da pratimo sve parametre, bukvalno u sekundi, odavde iz Energane. Bilo kakvo ispadanje podstanice, ili neki poremećaj u grejanju ćemo istog trenutka registrovati i moći da reagujemo. To do sada nije bio slučaj. Mi imamo tri ekipe koje dežuraju u podstanicama. U praksi najpre korisnici primete da nešto nije u redu sa grejanjem, jave nama i mi onda reagujemo. Zato želimo da SKADA bude u funkciji i da rok otklanjanja eventualnih ispadanja bude što kraći. Praktično, zahvaljujući ovom sistemu 99 posto kvarova naši korisnici ne bi ni primetili, jer se kvarovi ne bi odrazili na kvalitet grejanja. ”

Ćirić dodaje da su planom i programom rada Toplane opredeljena sredstva, u iznosu od 3,5 miliona dinara, za realizaciju druge faze, koja podrazumeva proširenje SKADA sistema. Predstoji analiza tržišta i nabavka opreme. Već u narednoj grejnoj sezoni skoro 70 posto podstanica biće povezano na SKADA sistem, rekao je Ćirić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker