Kultura

Uskoro nova knjiga Predraga M. Vidanovića – vrlo značajan dokument za Pirot pod bugarskom okupacijom 1915-1918.

Kao rezultat, relativno, dugog istraživačkog rada o tematici vezanoj za Prvi svetski rat, direktor Istorijskog arhiva u Pirotu, istoričar Predrag M. Vidanović, došao je do tri veoma bitna dokumenta nastala u vreme bugarske okupacije u Moravskoj inspekcijskoj oblasti. To je bio povod da se posveti pisanju nove knjige pod naslovom “Bugarska okupaciona politika u Srbiji od 1915. do 1918. godine tri dokumenta o Moravskoj vojno inspekcijskoj oblasti”. Dokumenti su nađeni u Sofijskom arhivu u Bugarskoj, a na knjizi, koja će se za desetak dana pojaviti iz štampe, Vidanović je radio dve godine, pored ostalih poslova.    

“Prvi dokument je izveštaj tadašnjeg načelnika Moravsko inspekcijske oblasti, Kutinčeva, gde se uočava interesovanje Bugara za stanje u Srbiji, odnosno za deo koji su okupirali. Tu je sijaset njihovih pogleda na našu privredu, stanovništvo, društvo, veru. Meni kao istoričaru je to bilo jako zanimljivo da se to pokaže kao dokument i viđenje njihovog stava prema ovom prostoru. Na ovaj dokument se nadovezuje drugi koji je u stvari popis stanovništva koji su Bugari radili 1916. godine. Tada su i Austrougari radili popis u delu koji su okupirali. Ta dva popisa se jako razlikuju. Austrougarski je zaista temeljno urađen, sa dosta podela na polove, porodice, broj posedovanih životinja, materijalno stanje. Bugarski je urađen samo u broju stanovnika. Ali, omogućava istraživačima da vide tu teritorijalnu podelu. Sam popis je zanimljiv gde je broj stanovnika u nekim segmentima vrlo čudan. Zbog toga što Pirot, sam grad, ima nekoliko hiljada stanovnika više nego što je imao prema srpskom popisu 1910. godine, što je prosto nemoguće, ali nam pokazuje kako su Bugari gledali na Pirot, kao na svoj grad, oni su ga i zvali Zlaten Pirot. Oni su svoje stanovništvo, čak i vojnike ubrajali u stanovnike Pirota.”- kaže Vidanović.

Moravska inspekcijska oblast je obuhvatala osam regiona, počev od Požarevca do Pirota. Treći dokument je iz 1917. godine, kaže Vidanović, i posvećen je Topličkom ustanku.

“Novi načelnik Moravsko inspekcijske oblasti, Protogerov, je uspeo da za mesec dana napravi retrospektivu izbijanja Topličkog ustanka. Bavio se stanovništvom, ko su vođe ustanka i pokazali su svoj pogled na Toplički ustanak i kako su se organizovali i ugušili ga. Tu su vrlo zanimljivi delovi gde je načelnik Protogerov jako kritičan prema bugarskoj vlasti” – ističe Vidanović.

Vidanović dodaje da je pokušao da knjigu približi običnom čitaocu, da ne bude samo istorijski prikaz. Dodajući  svoju arhivistiku smatra da je uspeo da knjga bude prijemčiva široj čitalačkoj javnosti, a ne samo struci. Međutim, knjiga se može koristiti kao istorijski izvor i biće od velikog značaja istraživačima.

Recezenti su, istoričar, Davor Lazarević i profesor istorije na Beogradskom univerzitetu, dr Aleksandar Životić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de