Kultura

Uručenjem nagrada za najbolju kratku priču završen Sajam knjige i grafike u Pirotu

Proglašenjem tri najbolje kratke priče i dodelom zahvalnica izdavačkim kućama završen je ovogodišnji 23. Sajam knjige i grafike u Pirotu, koji je, uz podršku grada Pirota, organizovao Dom kulture. Uprkos teškim okolnostima, isključivo zbog aktuelne epidemijske situacije, Sajam je održan na otvorenom prostoru. Tokom održavanja Sajma svake večeri održavane su književne večeri i promocije knjiga. Organizator ističe zadovoljstvo što je uspeo da održi kontinuitet u održavanju ove popularne kulturne manifestacije u Pirotu.

Uprkos koroni Sajam knjige i grafike u Pirotu održava se bez prekida, rekao je na svečanoj dodeli nagrada za najbolju kratku priču, direktor Doma kulture u Pirotu, Miško Ćirić.

“Sajam je kao što znate bio podeljen u tri celine. Imali smo izložbeno prodajni deo gde je moglo da se nađe dosta kvalitetnih knjiga. Drugi deo je promocija knjiga. Ove godine smo imali mnogo toga da čujemo, bilo je reči o Tesli, Dučiću, Andriću, a treća stvar je konkurs za kratku priču i to je bilo, verovatno, nešto najbolje na ovom Sajmu. Imali smo preko 300 autora koji su poslali oko 500 priča i to je rekord. Nadam se da će naredne godine Sajam knjige i grafike biti održan na starom mestu i da će biti mnogo bolji nego ove godine” – rekao je Ćirić.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je ponosan na Dom kulture i kulturne poslenike koji su uspeli da Sajam održe uprkos svemu. Prošla godina je bila jako izazovna, naročito sa aspekta covid-a, stanje se nije mnogo popravilo ni ove, ali Pirot je uspeo da nađe način i održi Sajam, i time održi kontinuitet.

“To je, zaista, vredno za našu tradiciju, ali i za ljude koji se bave kulturom, za ljude koji vole pisanu reč i knjigu, da mogu da kupe knjige, da mogu da prisustvuju književnim večerima, da vide šta je novo u toj oblasti, a posebno je zadovoljstvo konkurs za kratku priču. Žiri je imao težak zadatak, morali su da pročitaju 500 priča, i kao što je rekao član žirija, Vule Žurić – “priče uprkos svemu”.

Gradonačelnik Vasić je zahvalio izlagačima na upornosti i posvećenosti, posetiocima i svima koji su učestvovali u održavanju Sajma.

Prema odluci žirija konkursa za kratku priču, u sastavu Vule Žurić i Dejan Stojiljković, za najbolju kratku priču proglašena je priča pod nazivom “Dva dinara”, autorke, Olivere Mitić iz Beograda. Druga nagrada dodeljena je Marijani Jelisavčević iz Novog Sada, za priču “Load subtitles”, a na trećem mestu je priča “Pustoš”, autora, Zorana Grujića iz Mladenovca.

Dvadeset najboljih kratkih priča objavljeno je u Zborniku “Najbolja kratka priča 2022.” U Zbornik su ušle i tri priče dece sa smetnjama u razvoju iz Knjaževca. Od pirotskih autora, u Zborniku je priča pod nazivom “Još se neje rodilo, a oni znaju kvo če bude”, autora, Nikole Božića.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker