Gradska hronika

Upuštanje u ozbiljnije planinarske ture na Staroj planini, bez vodiča ili u papučama može biti veoma opasno – upozoravaju planinarski vodiči

U zadnjih desetak dana u više navrata dešavala su se povređivanja na Staroj planini. Uglavnom je reč o situacijama kada se avanturisti bez vodiča, bez elementarnog poznavanja planine, bez opreme poput bar planinarskih cipela, upuste u ture koje su zahtevne i mogu biti i opasne za neiskusne planinare i avanturiste. Dešavalo se da avanturisti dođu na Staru planinu i upute se recimo na vidikovac Kozji kamik u papučama! Stara planina je i stanište zmija otrovnica poput poskoka i šarke, pa i o tome treba voditi računa, upozoravaju vodiči.

kozji kamik stara planina

Licencirani planinarski vodič Planinarskog kluba Planinski vukovi Robert Ilić kaže za Pirotske vesti da se dešava da avanturisti na zahtevne planinarske ture koje zahtevaju celodnevno planinarenje po veoma teškom terenu, krenu čak i bez planinarskih cipela, bez vodiča ili bar nekog dobrog poznavaoca terena, što može biti veoma opasno. U poslednjih par nedelja, sa nezapamćenom navalom turista u više navrata dešavala su se i povređivanja, na svu sreću bez smrtnih ishoda.

 

-Za iole zahtevne ture, poput Kaluđerskog vodopada, Čunguljskog vodopada, zatim Koprenskog vodopada i mnoge druge ture, neophodno je imati vodiča. Za manje zahtevne ture često i telefonom damo osnovna uputstva, počev od opreme koja je neophodna pa do detalja o stazi. Takođe, savetujemo izbegavanje kretanja planinom po lošem vremenu, posle kiše stene postaju veoma klizave i vrlo lako može doći do povređivanja-kaže Ilić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker