Lokalna samouprava

Uprkos svemu ratari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim rodom pšenice, kukuruz se oporavlja

Ova godina je po mnogo čemu specifična za poljoprivrednike. Upravo u vreme kada je u pirotskom ataru počelo prikupljanje hlebnog žita usledile su obilnije padavine, mestimično grad, pa je došlo do višednevnog zastoja žetve. To je nesumnjivo uticalo negativno na kvalitet pšenice ovogodišnjeg roda. Na sreću, do proklijavanja u klasu nije došlo, a prvi kvalitativni rezultati su pokazali odstupanje do desetak posto od standardnog kvaliteta kaže, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Srđan Vidanović.

Kvalitet ovogodišnjeg roda i prinosa može se sagledati na više načina, kaže Vidanović, s obzirom na određene standarde.

“Tu se ne radi samo o hektolitarskoj i apsolutnoj masi zrna već na kvalitet roda utiče i procenat belančevina, sedimentacija, nečistoća zbog zakorovljenosti i slično. Međutim, u principu možemo biti zadovoljni, jer, ipak, padavine koje su naišle sa nepogodama nisu zahvatile celo područje, ali je u nekim delovima napravilo visoku štetu. Na parcelama zahvaćenim gradom skoro 60 posto zrna je oboreno na zemlju i tu je šteta značajna, zato treba razmišljati o osiguranju useva koje lokalna samouprava i država u velikoj meri subvencionišu. Dakle, možemo reći da su prinosi ozimih strnih žita u granicama višegodišnjeg proseka od oko 4 tone po hektaru, stim što su ozimi ječmovi ove godine bili bolji” – izjavio je Vidanović.

Sa druge strane obilne padavine su došle kao spas za kukuruz koji je bio u fazi predmetličenja. Usled suše kukuruz je skratio stablo i postojala je mogućnost da ove godine dođe do potpunog promašaja što se tiče roda. Sada je u dobrom stanju, pa čak i onaj koji je bio pogođen gradom oporavlja se i ima četiri do pet zdravih listova u vrhu. Treba očekivati, uprkos svemu, solidan prinos kukuruza, dodao je Vidanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker