Lokalna samouprava

Uprkos smanjenim prihodima pirotski “Komunalac” ima dobit od 2 miliona dinara

Javno preduzeće “Komunalac” Pirot, prema svim pokzateljima, završiće ovu poslovnu godinu sa pozitvnim bilansom. Prema rečima direktora, Bobana Tolića, dobit će biti ispod planiranog, ali je važno da se nastavlja dugogodišnji pozitivan bilans poslovanja. Godina je bila specifična i teška tako da su prihodi znatno umanjeni zbog aktuelne epidemiološke situacije, naglasio je Tolić.

sadnja novih sadnica na keju

“Prihodi su nam sigurno za dvadesetak miliona dinara smanjeni zbog epidemiološke situacije. Zbog epidemije smo mnoge poslove odložili, pre svega vašar sa prihodoma od, skoro, 4 miliona dinara, imali smo skoro dva meseca zatvorenu zelenu pijacu koja donosi prihod od milion dinara mesečno, imali smo veliki broj radnji koje nismo fakturisali, na primer kod frizerskih salona, kafana, kafića, restorana, teretana, zatim oko mesec i po dana Tigar tajers nije radio što nama na mesečnom nivou donosi prihod od milion dinara, tako da se nakupilo. To je jedan od problema koji je iskrsao početkom godine, a kada smo planirali 2019. godine znali smo da nam dolazi teška godina u finansijskom pogledu i povećanja rashoda zbog zarada radnika što je iziskivalo veći trošak za 36 miliona dinara. Tada smo mislili da će to biti jedino opterećenje, medjutim, posle je došla epidemija i imali smo veoma tešku godinu. Ali, sada možemo da se rasteretimo i konstatujemo da nismo imali nikakvih zastoja, da nam je tekuća likvidnost bila dobra, nismo kasnili sa platama niti bilo kakvim obavezama prema našim dobavljačima, i eto završavamo je uspešno”- kaže Tolić.

boban tolic

Ono što je, takođe važno, Komunalac je redovan Plan i program ostavario u potpunosti, čak je zbog epidemije bilo i dodatnih poslova oko dezinfekcije i pranja ulica, davanja dezinfekcionih sredstava stambenim zajednicama, uklanjanja divljih deponija i tako dalje. Investicioni plan je revidiran, ali je ipak iznosio preko 20 miliona dinara. Kupljeni su novi kontejneri, kante za smeće, klupe, sadnice drveća, nabavljen je autosmećar čija se isporuka očekuje što potvrđuje da je i ova godina uprkos teškoćama bila uspešna.

“Kada je reč o novom godišnjem planu on je sličan onim prethodnim. Planiramo niz aktivnosti,verovatno ćemo ostati bez održavanja javne rasvete što će nas možda rasteretei, ali svi drugi programi ostaju. Planirali smo prihod od nekih 320 miliona dinara sa nadom da će ova epidemija prestati. Opet imamo finansijsko opterećenje zbog povećanja plata radnika za petnaestak miliona. Investicioni plan je oko 23 miliona dinara što podrazumeva kupovinu specijalnih vozila i opreme, sadnju drvorednih sadnica, sređivanje zelenih površina i tome slično. Računamo da ćemo opet pozitivno poslovati, zanoviti vozni park, i ako sve bude u redu, da epidemija stane, da počnemo i sa primarnom selekcijom otpada. Od toga se ne odustaje i plan je da do septembra to zaživi. Regionalna deponija uveliko radi na tom poslu i mislim da ćemo napraviti novi iskorak u boljem upravljanju komunalnim otpadom. Svako domaćinstvo će imati mogućnost da razdvaja suvi od mokrog otpada i na raspolaganju će biti posebne kante ili kontejneri. Tu ćemo imati dve ekipe pa će se povećati i broj radnika i vozila, dakle očekuje nas mnogo posla, ali se nadam da ćemo zahvaljujući iskustvu, pameti i dobroj organizaciji uspešno izaći na kraj”- izjavio je, direktor JP”Komunalac” Pirot, Boban Tolić.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker