Gradska hronika

Uprava carina: Neprijavljivanje novca učestala pojava

Uprkos stalnim apelima Uprave carina da se iznosi veći od 10.000 evra moraju prijaviti prilikom prelaska granice, na ulazu u zemlju, činjenica da carinici gotovo svakodnevno otkrivaju neprijavljene devize ukazuje na to, da pojedini putnici, iz samo njima znanih razloga, ne žele to da učine, čime rizikuju gubitak novca zbog nepoštovanja propisa.


Simptomatično je da devizne prekršaje najčešće čine oni koji žive u Zapadnoj Evropi, gde su na snazi isti propisi u vezi sa novčanim limitima kao i u Republici Srbiji.

Tako je 4. marta 2020. godine na prelazu Batrovci, kod bračnog para nemačkih državljana pronađeno gotovo 44.000 neprijavljenih evra.


Oni su se oko 2 sata po ponoći prijavili za izlaznu kontrolu, rekavši da nemaju ništa da prijave i da sa sobom nose dozvoljeni iznos deviza.

Detaljanim pregledom automobila „BMW“ nemačke registracije, kojim je bračni par iz Bugarske putovao ka svojoj zemlji, zaista nije pronađeno ništa osim ličnih stvari.


Međutim, ličnim pretresom je kod 53-godišnjeg muškarca, u torbici vezanoj oko struka, pronađeno 43.950 neprijavljenih evra.


S obzirom na to, da nisu imali potvrdu da su novac prijavili prilikom ulaska u Srbiju, vraćeno im je po 10.000 evra, dok je ostatak od gotovo 24.000 evra zadržan do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Uprava carina

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker