Umetnik iz Berlina svoj rad inspirisan šarama pirotskog ćilima poklanja Pirotu

498 Shares
Umetnik koji živi i radi u Berlinu Dušan Rodić, čiji radovi su inspirisani šarama pirotskog ćilima, odlučio je da upravo zbog te činjenice, Gradu Pirotu pokloni jedan svoj rad koji će biti izložen na nekom od javnih prostora u gradu.

Rodić je rođen u Beogradu gde je živeo i radio do tridesete godine a trenutno živi i radi u Berlinu.
-Poslednjih par godina, pravio sam umetničke radove sa solarnim ćelijama.  Umetnički rad koji bih želeo da poklonim Pirotu sam pravio oko godinu dana, dok sam boravio na Rijksakdemiji u Amsterdamu, uz podršku mnogih prijatelja, a uz finansijsku donaciju Amsterdamskog fonda za kulturu.  Koristio sam solarne ćelije koje su u procesu proizvodnje tretirane različitom debljinom anti-reflektivnog sloja, što je ovim ćelijama dalo strukturalno različite boje. Dimenzije su mu 2.9m x 4.9m, sastavljen je iz devet solarnih modula, postavljenih u tri reda,
ovako izgleda konačno rešenje:
-U poslednje vreme počeo sam da uvidjam sličnost izmedju geometrijskog oblika koji sam napravio sa paternom i šaram pirotskog ćilima. Verovatno je ova šara duboko usadjena u moje kulturno nasledje, pa je iz podsvesnog  završila na površini ovih solarnih panela. Od kada sam stekao ovo saznanje, rodila mi se želja da ovaj rad nekako treba da ode u Pirot, odakle je inspiracija koja ga je kreirala, kaže Rodić i dodaje:
-Ovaj umetnički rad je jedan od retkih umetničkih radova napravljenih od solarnih ćelija, još redje je, da je umetnik koristio boje da kreira geometrijsku šaru na površini solarnih panela. Uopšte koncept davanja estetkih vrednosti solarnim modulima je u svojoj ranoj fazi i na Tehničkim institutima širom sveta. Ljudi su trenutno mnogo više zaokupljeni maksimalnom efikasnošću i bržom proizvodnjom, nego estetskom izgledu. Samo neko kao ja, umetnik, može da potroši godinu dana života i silne pare da napravi nešto lepo, a bez materijalne dobiti. Iz tog ugla, smatram da je zanimljivo da jedan od prvih projekata ove prirode, ima boje Pirota, a kao takav bilo bi lepo da stoji na zidu, neke javne ustanove u Pirotu-zaključuje Rodić.
foto – lična arhiva Dušana Rodića
498 Shares

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar