Kultura

“Umetnička zbirka Prvog maja” – Prva ovogodišnja izložba u Galeriji “Čedomir Krstić”

U Galeriji „Čedomir Krstić“ otvorena je izložba pokretnih umetničkih dela, crteža, slika, grafika i tapiserija, koja je ova ustanova preuzela na trajno čuvanje, decembra 2021. godine i  sada deo su Umetničke zbirke Galerije. Prvu ovogodišnju  izložbu otvorila je direktorka Galerije Radmila Vlatković  a prisutne je  pozdravila  predsednica Skupštine grada Milena Dimitrijević. Na otvaranju izložbe je projektovan film o Prvom maju snimljen 1968. godine i film iz 1978. godine koji će zainteresovani Piroćanci moći da vide tokom trajanja izložbe.

U ime  Grada Pirota ljubitelje umetnosti  u Galeriji “Čedomir Krstić” pozdravila je Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine. Ona kaže da je broj prisutnih Piroćanaca na otvaranju izložbe potvrda da je Grad doneo ispravnu odluku kada je odlučio da sačuva kulturno blago i umetničku zbirku nekadašnjeg industrijskog giganta. “Fascinirana sam, ova dela će ostati budućim generacijama, to je neprocenjivo kulturno blago koje će oplemenjivati  grad” istakla je predsednica Skupštine.

Otvarajući izložbu, direktorka Galerije, Radmila Vlatković istakla je da je ova zbirka sada  deo Galerijskog fonda koji je  uvećan za 45 umetničkih dela među kojima je i pet tapiserija. Na ovaj način biće sačuvana umetnička dela  a pravo bogatstvo grada biće kada sve skulpture i mozaici budu prebačeni  iz fabrike i raspoređeni po gradu.  Prebacivanje mozaika je dugotrajan proces, kontrapostupak zahteva posebnu ekipu stručnjaka pa Vlatkovićeva očekuje da će godišnje najviše dva mozaika biti prebačena u novi prostor.

Direktorka Galerije kaže da njena priča o prvomajskim delima traje od 2008. godine. “Tada sam napravila popis umetničkih dela i situacija je bila potpuno drugačija od ove današnje. U tom period je bilo oko 120 slika, crteža i grafika, 36 skulptura, 11 mozaika, jedan vitraž i 14 tapiserija.  Sada, nakon privatizacije, nakon odluke Skupštine grada da se otkupi ono što je preostalo od umetničkih dela Prvog maja, imamo  45 slika, crteža  grafika, 5 tapiserija, 25 skulptura, 10 mozaika i jedan vitraž. Ono što je sačuvano  svakako zavređuje pažnju zato što je to presek likovne umetnosti druge polovine XX veka” – rekla je Radmila Vlatković, direktorka Galerije “Čedomir Krstić”.

Među pokretnim umetničkim delima je najviše grafika koje su ujedno i najkvalitetnije a značajne su i tapiserije, među kojima tapiserija koju su, po nacrtu  Aleksandra Aleksića, radile pirotske tkalje kao i tapiseriju po nacrtu Radomira Antića.  Direktorka Galerije ističe poseban  značaj ovih tapiserija  jer je reč o tehnici klečanja kojom se izrađuju najraskošniji i najkomplikovaniji predmeti.  Među delima ima dosta crteža a sačuvana je i karikatura Zuka Džumhura  pod nazivom “Sedela sam za mašinom šila sam”.

Na otvaranju izložbe bilo je najviše bivših “Prvomajaca” koji se sa setom sećaju vremena kada su radili u najvećoj fabrici u gradu. Svi oni koji su bili deo kolektiva “Prvog maja” kažu da se velika pažnja obraćala na zaposlene  i  njihov boravak u fabrici i da je posebno bilo važno  da taj prostor bude oplemenjen umetničkim delima.

Književnica, Nataša Panić  koja je svoj radni vek provela u kompjuterskoj modelarnici “Prvog maja” kaže da se seća svih umetničkih dela  koja su bila izložena u fabrici, u dvorištu, po kancelarijama i žali što mnoga nisu  sačuvana. Prema njenim rečima nedostaje ogroman broj umetničkih dela koja ona pamti ali  ova koja su ostala bude najlepše sećanje na dane koje je provela u jednoj od najpoznatijih jugoslovenskih fabrika.

Foto: Ilija Lika Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de