Lokalna samouprava

Umesto peciva prepunog aditivima, mališanima iz Izvora članice “Izvorskog zrna” pripremaju domaću hranu

Mališanima koji pohađaju istureno odeljenje OŠ “Sveti Sava” u Izvoru, domaćice – članice Udruženja “Izvorsko zrno” pripremaju već tri godine domaću užinu umesto brze hrane. Tridesetak đaka ove škole, umesto u nezdravim tostevima i pecivu prepunom aditiva na koje su “osuđeni” njihovi drugari u gradu, zahvaljujući projektu koji se već tri godine finansira iz Lokalnog plana akcije za decu Grada Pirota, članice Udruženja žena “Izvorsko zrno” već tri godine, od aprila do oktobra pripremaju dva puta nedeljno specijalitete nacionalne kuhinje, ali i domaće pecivo, bez aditiva, sezonsko voće i povrće i drugu zdravu domaću hranu.

Ovim projektom osim mališana, veoma su zadovoljne i učiteljice Marinela Đorđević i Slađana Vidanović.

-Imamo 26 učenika od prvog do četvrtog razreda i još dva polaznika predškolskog programa. Pravilna ishrana mnogo znači za sve mališane, posebno u ovom uzrastu-kaže učiteljica Marinela.

Marica Radovanović, iz Udruženja “Izvorsko zrno” kaže da sedam članica ovogo udruženja priprema hranu u kuhinji u Domu kulture u Izvoru.

-Hranu za decu pripremamo na tradicionalan način, izlazimo u susret njihovim željama, pripremamo domaće pite, kiflice, krofne, uz obavezno sezonsko voće, mleko i mlečne proizvode i sve je to domaće-kaže Radovanovićeva za Pirotske vesti.

Opremu za opremanju kuhinje obezbedio je Grad Pirot pre dve godine, a vredne domaćice iz Izvora, okupljene u “Izvorskom zrnu” već pet godina veoma uspešno prezentuju tradicionalnu kuhinju i osvajaju brojna priznanja na različitim sajmovima. Poslednje u nizu je osvajanje prve nagrade u kategoriji Nacionalne kuhinje na Vurdijadi u Babušnici.

foto Aleksandar Radovanović Cpe

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker