Lokalna samouprava

Uklonjene gomile smeća sa izletišta Tupavica, Kozji kamik, Slavinjskog grla. Apel posetiocima da smeće vrate sa sobom u grad

Ekipe čuvarske službe Parka prirode “Stara planina” uklonile su ovih dana velike količine smeća koje su ostavljene na najatraktivnijim lokacijama na Staroj planini poput vodopada Tupavica, Slavinjskom grlu odnosno Rosomačkim loncima, vidikovcu Kozji kamen. Na čišćenju su osim Čuvarske službe Parka prirode neretko angažovani i zaposleni u  Turističkoj organizaciji Pirot, iz koje takođe apeluju na posetioce da čuvaju Staru planinu.

Kako kaže Darko Đorđević, upravnik Parka prirode Stara planina, problem predstavlja i činjenica da divlje životinje tokom noći raznose smeće zbog čega se apeluje na sve posetioce da smeće vrate sa sobom u grad i odlože u kontejnere-kaže Đorđević.

gomile smeća

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je Pirotskim vestima da osim velikih količina smeća, problem predstavljaju i ognjišta koja posetioci prave na mestima na kojima nikako ne bi smelo, gde lože vatru i raspaljuju roštilj.

gomile smeća

-Zajedno sa čuvarima Parka prirode često odnosimo smeće, a u narednom periodu ćemo ukloniti i ložišta koja mogu predstavljati potencijalan uzročnik požara jer čak i dno od polomljene staklene flaše, može pod dejstvom sunčevih zraka, izazvati pojavu požara-kaže Zlatkov i dodaje da će se postaviti nove odnosno obnoviti stare table obaveštenja o zabrani loženja i bacanja smeća.

fotografije Darko Đorđević/Park prirode Stara planina

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker