Gradska hronika

Udruženje “Kraljičin vez”:Da se ne zaboravi pletenje

Pirotsko udruženje “Kraljičin vez”, na čijem je čelu Milica Bačević, organizovalo je, u hladovini Muzeja Ponišavlje, četvrtu po redu radionicu, ili sedenću, ručnog pletenja.

Miljana Petrov, Slavica Pančić i još nekoliko iskusnijh pletilja, obučavaju  devojčice, ali i  mlade žene, na koji način se prepiliću bodovi, kojim iglama, kakva je vunica najbolja za ručno pletenje i šta se sve može isplesti na dve ili četiri igle.

Cilj nam je da se ovo narodno umeće koje se nekad podrazumevalo ne zaboravi i da mlade otrgnemo malo od mobilnih telefona i računara. Pletenje je veoma kreativan posao koji se graniči sa umetnošću.

Nekad je to bila preka potreba, danas je situacija drugačija-kaže Milica Bačević i dodaje da je u protekla četiri ciklusa  umeće pletenja savladalo pedesetak devojčica i mladih žena, devojaka,. Bilo je i onih koje su dolazile sa strane jer je ovo jedinstvena radionica u Srbiji.

Miljana i Slavica dodaju da su mnoge devojčice taklentovane za ovu vrstu ručnog rada i da to0 nije ni čudo jer je naš kraj svojevremeno bio poznat po  besprekornim čarapama koje su ispletene od staroplaninske vune. kod dece je, kažu ove pletilje , izgleda proradio gen njihovih baka i prabaka.

 

Početnice u pletenju obično rade jednostavne “bodove” i šalove, a kasnije  mogu da ispletu i nešto komplikovanije predmete, pa čak i pulovere za pse, kao što je Đura koji je, upravo  juče dobio  jedan pulover.
Devojčice koje su došle na “tinejdžersku sedenću” i savlade prve bodove kažu da im je pletenje zanimljivo i da će nastaviti da se obučavaju, kao i za vezenje ili  heklanje odnosno kukučanje, koje ih takođe privlači.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker