Gradska hronika

Učenje od ranog doba o značaju očuvanja životne sredine

Regionalna deponija Pirot nastavlja sa svojim aktivnostima u cilju edukacije i podizanja svesti najmlađih, u okviru kampanje “Reciklirajmo za Pirot”, o značaju očuvanja životne sredine. Tim povodom u vrtiću “Lane”, PU “Čika Jova Zmaj” u Pirotu, organizovan je performans, u kojem su učestvovala deca iz vrtića sa vaspitačicama, a sve u znaku značaja zdrave životne sredine. Tom prilikom Predškolskoj ustanovi su uručene plastične kante sa jasnim oznakama gde i kako treba odlagati otpad.

Direktorka PU “Čika Jova Zmaj” u Pirotu, Olivera Vukovojac, kaže da je reč o zajedničkoj akciji sa Regionalnom deponijom sa kojom Ustanova neguje dugogodišnju saradnju. Na takav način šalje se jasna poruka javnosti o značaju očuvanja životne sredine i razvoja ekološke svesti kod dece predškolskog uzrasta. Ona je istakla da je Predškolska ustanova ušla u međunarodni projekat “Eko škole – vrtići”, a u međuvremenu su svi vrtići stekli status “eko vrtići” i na to su veoma ponosni. To je prepoznala i Uprava grada, snagu i entuzijazam sa kojim se sve to radi, i pruža maksimalnu podršku Ustanovi. Najveći deo aktivnosti o značaju očuvanja životne sredine realizuje se sa Regionalnom deponijom. Ustanova je, takođe, ponosna na svoje mališane koji su dobitnici brojnih nagrada na eko konkursima, kaže Vukovojac.

Projekt menadžer u Regionalnoj deponiji Pirot, Branka Tošić, smatra da su aktivnosti ovakvog tipa od velikog značaja. Predškolskoj ustanovi su podeljene kante za papir, plastiku i bio otpad. Akcija je usklađena tako što su deca sa vaspitačicama crtala radove na kojima su materijali koji mogu da se recikliraju, a od tih radova napravljene su nalepnice koje se nalaze na kantama. Ove aktivnosti će se proširiti i na osnovne škole u Pirotu i na škole i vrtiće u Pirotskom okrugu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker