Obrazovanje

Učenici Mlekarske škole otputovali u Solun gde će obavljati stručnu praksu

U okviru projekta fondacije Tempus i programa Evropske unije “Erazmus plus” koji je namenjen finansiranju partnerstva i mobilnosti u oblasti obrazovanja Mlekarskoj školi je odobren projekat mobilnosti učenika pod imenom „Čuvari tradicije“.

Vrednost ovog projekta je 19 700 evra. Nakon višemesečnih priprema osmoro učenika u pratnji nastavnika otputovali su u Grčku u Solun, gde će obavljati stručnu praksu. U periodu od 2-15.maja 2022. godine, najbolji učenici obrazovnih profila prehrambeni tehničar, prerađivač mleka i operater u prehrambenoj industriji imaće priliku da se upoznaju sa načinom rada u preduzećima u Evropskoj uniji. Biće to divna prilika da se uključe u proizvodni proces, upoznaju se sa tradicionalnom recepturom proizvodnje grčke Fete, nove tehnologije prerade mleka i mesa, evropske poglede na svet prehrambene tehnologije…


Pored prilike da unaprede svoja praktična znanja u mlekarama, mesarama, marketima i drugim prehrambenim preduzećima, učenici će imati priliku da se upoznaju sa kulturnim i tradicionalnim vrednostima Grčke.
Direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević, ističe: „Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo jer će nakon Bugarske i Slovenije učenici Mlekarske škole imati priliku da upoznaju i Grčku. U ovom projektu mobilnosti, učenici Mlekarske škole će imati priliku da pored mlekara, poslastičara, farmi, mesara, obiđu i Američku poljoprivrednu školu gde će na licu mesta moći napraviti paralelu između uslova i načina školovanja kod nas i u inostranstvu.

Ovo je samo stepenik više u težnji Mlekarske škole ka otvaranju, internacionalizaciji ove ustanove i upoznavanju sa evropskim kulturnim vrednostima. Učešće u ovim projektima je od velikog značaja za lični i profesionalni razvoj kako učenika, tako i nastavnika. Cilj nam je da što veći broj učenika Mlekarske škole dobije priliku da putuje van granica naše zemlje i da kroz rad i druženje upoznaje druge kulture, običaje, poglede na svet… Time obogaćuju ne samo svoja znanja, već i duh. Takođe, ovo će biti izvanredna prilika da predstavimo naš region i našu zemlju Grčkoj. A ponajviše od svega, projekat mobilnosti đaka predstavlja ključ za nova vrata, nove projekte i saradnju sa institucijama širom Evrope.“

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker