Gradska hronika

U Zavojskom i Vlasinskom jezeru dovoljno vode za snabdevanje 37 posto Srbije

U nedelju u 20:30 na RTS 2 biće emitovana emisija u kojoj će biti reči o Zavojskom jezeru, kao ogromnom potencijalu za vodosnabdevanje Srbije. Emisija je snimljena i montirana u HDTV tehnologiji, dok u produkcionom domenu dominiraju fotografija i montaža, koje potpisuju višestruko nagrađivani pirotski snimatelj Milan J. Petrović i montažer Ivan Ignjatović. Izvršni producent ovog serijala je takođe Piroćanac, Miloje Nešić, docent na Fakultetu dramskim umetnosti u Beogradu. Scenarista je novinarka Aleksandra Stanković, koja je svoju karijeru započela na TV Pirot.

Zavojsko jezero, uz Vlasinsko, identifikovano je kao najveći potencijal za vodosnabdevanje Srbije.
Hidroakumulaciona jezera Zavoj kod Pirota i Vlasinsko jezero kod Surdulice, predstavljaju najveće rezerve pijaće vode na jugoistoku Srbije. Ova jezera mogu da podmire potrebe oko 2.600.000 stanovnika, što predstavlja 37% populacije Srbije.
Grliško jezero kod Zaječara prestavlja primer akumulacije, koja je prevashodno realizovana sa ciljem vodosnabdevanja Zaječara i okoline. Iako je namenjeno za vodosnabdevanje, multifunkcionalnost jezera i nepoštovanje propisa, ugrožavaju kvalitet i ispravnost vode za piće u Grliškom jezeru, zbog čega je neophodan fabrički tretman vode.
Dokumentarna emisija “Vode” analizira različite aspekte korišćenja, zagađenja i zaštite Zavojskog, Vlasinskog i Grliškog jezera o čemu govore stručnjaci, predstavnici lokalnih institucija koje upravljaju jezerima, ribolovci, meštani.

Dokumentarnu TV emisiju “Vode” realizovala je tokom 2014. godine agencija za televizijsku produkciju “Liberty production” iz Beograda. Emisija je sufinansirana sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.
Reditelj emisije je Andrija Dimitrijević, redovni profesor FDU u Beogradu, scenarista je novinarka Aleksandra Stanković a izvršni producent je Miloje Nešić, docent FDU u Beogradu.

Slične vesti

4 Comments

  1. Pa ko normalan ce dopustiti da im drugi otima vodu?Druga stvar tesko da ce ta voda biti za pice pored svega onog sto se na dnu nalazi.Pa cak i to da se sredi tesko da ce narod dati da neko tamo vuce vodu

  2. Ja sam Pirocanac, zivim u Beogradu a radim u Novom Sadu, pa se izvinjavam sto nisam bas obavesten. Izgleda da je ova emisija emitovana na Pirotskoj regionalnoj televiziji negde zimus. Ipak je lepo da se vidi da i mi imamo ljude ovde u Beogradu. Nisam ni znao da imamo dva coveka na Faklutetu dramskih umetnosti. Zna li neko tog profesora Dimitrijevica? Ustvari pitanje je od koju familiju je u Pirotu?

  3. Ne bih rekao da se voda otima. Pa vec su nam je uzeli i odveli u PIrot a dolina Temstice ostala bez vode. Uostalom ako voda ide tunelom do Pirota zasto se Nislijama ne bi prodavala. A HE Pirot nije firma sa sedistem u Pirotu nego je to deo HE Djerdap sa sedistem u Kladovu … Tako da 2KD nisam siguran da moze nesto da se uradi, voda nije ni tvoja ni moja a sa Zavojem gazduje HE Djerdap.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker