Lokalna samouprava

U toplovodnu mrežu investirano 1,2 milion evra

Ovog leta završen je investicioni ciklus u okviru koga je tokom prošle i ove godine u modernizovanje sistema centralnog grejanja, proširenje mreže, zamenu dotrajalih modernim cevovodima i postavljanje automatskih podstanica investirano oko 1.2 miliona evra, kazao je Pirotskim vestima direktor JP “Gradska Toplana” Radovan Nikolić. Novac je obezbeđen iz programa KFW 4,  koga su potpisali Toplana, opština Pirot, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstva finansija. Ove godine se gase kotlarnice Centrala i Sud, a naredne i Bujica, tako da će se znatno poboljšati ekološka slika tokom zimskih meseci u centru grada. 

novi toplovod

Direktor Nikolić kaže da se sa radovima krenulo odmah po završetku prošle grejne sezone.

-Firma “Štrabag”, koja je preko Ministarstva energetike dobila posao, krenula je sa zamenom kompletnog toplovoda u naselju Centrala. To je negde oko 1000 metara dužnih. Stare cevi su zamenjene novim, predizolovanim cevima, koje će smanjiti gubitke energije i svesti ga na minimum, na svega 5 posto, što prethodnih godina nije bio slučaj. Takođe, firma “Magmont” je postavila 16 novih automatskih podstanica u naselju Centrala. U ovom momentu se vrši ispiranje toplovoda i probe i štelovanje automatskih podstanica, da bi sve funkcionisalo kako treba. U naseljima Sud i Bujica su takođe postavljeni novi toplovodi, kao i osam automatskih podstanica, koje se takođe ispituju i mi ćemo od 1. oktobra imati tople probe. Automatske podstanice će znato podići kvalitet grejanja jer će se grejanje prilagođavati automatski spoljnim temperaturama tako da neće biti rasipanja energije. Takođe, ekološki efekat će biti postignut jer se gasi kotlarnica “Centrala” tako da neće biti emitovanja. Takođe, gasi se i kotlarnica Sud, a Bujica će ostati da radi minimalnim kapacitetom. Već na proleće se planiraju radovi koji će omogućiti potpuno gašenje i ove kotlarnice-kaže direktor Nikolić i dodaje da je već sada sve spremno za novu grejnu sezonu.

radovan nikolić

-Sezona počinje 15. oktobra. U ovom momentu vršimo nabavku mazuta, pet cisterni mazuta smo locirali u kotlarnici ATP, to je oko 125 tona, juče smo imali dve cisterne, u kotlarnici Bujica i Energani “Senjak”. Do kraja meseca treba da stigne još 200 tona mazuta za Energanu “Senjak” i to je dovoljna količina do kraja novembra. Nabavka će se nastaviti sukcesivno tako da ćemo obezbediti kvote i za decembar i za dalje. Kada je reč o remontu, on je pri kraju, završava se do 30. septembra. To rade naši zapošljeni. Za neki dan se završava remont kotla u kotlarnici ATP, nakon toga će se izvršiti proba na pritisak vode i da on bude u funkciji-kaže direktor Nikolić.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker