Gradska hronikaOstale vesti

U toku rekonstrukcija ikonostasa i Parohijskog doma Hrama “Roždestvo Hristovo”

Vladika niški Arsenije često kaže da je Crkva “Roždestvo Hristovo” u Pirotu najlepša u njegovoj eparhiji. Vladika se najiskrenije zalaže i pruža maksimalnu podršku nastavku obnove Hrama u Pirotu, naročito ikonostasa, jednog od najlepših, ako ne i najlepši, u Evropi, čija je obnova počela prošle godine. Obnova ikonostasa koštaće preko dvesta hiljada evra.

Pre nekoliko godina, pre svega zahvaljujući lokalnoj samoupravi grada Pirota, počela je obnova mnogih crkava u Pirotskom kraju. Hram “Rožedstvo Hristovo” u velikoj meri renoviran je pre izvesnog vremena. Na tome se nije stalo, i tokom prošle godine započeto je renoviranje ikonostasa. Nekoliko ikona je delimično obnovljeno, a očekuje se i pozlata ornamentike ikonostasa dvadesetčetvorokaratnim zlatom kaže, predsednik Crkvene opštine Pirot, Dragan Krasić.

“Zahvaljujući dobrovoljnim prilozima građana i vernika kupljene su nove stasidije, stolice za vernike, i dve nove pevnice sa pevničkim stasidijama. U oltaru je uređeno gornje mesto, mesto gde sedi Vladika i tu su kupljene dve nove stolice. Najveći poduhvat biće renoviranje ikonostasa, to će koštati preko dvesta hiljada evra. Ljudi u Pirotu nisu svesni njegove vrednosti. To je jedan od najlepših u Evropi, ako ne i najlepši ikonostas. Vladika niški Arsenije se maksimalno posvetio ovom poslu, pruža nam veliku pomoć i  nastojaćemo da u naredne tri četiri godine sve to završimo. Zato kažem da nam je potrebna pomoć i građana i Vlade Srbije i resornog ministarstva”.

U toku je renoviranje i Parohijskog doma. Kompletno su zamenjeni stolarija i krov. U toku su unutrašnji radovi koji u potpunosti menjaju nekadašnji raspored prostorija.

” Sve se radi prema projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Ovo je prva faza radova. Raspored je preuređen i dobili smo jednu veliku prostoriju koja će služiti za predavanja, ili neke manje skupove, za obedovanje posle slava i slično. Postojaće kancelarije za sveštenike, snitarni deo i jedna prostorija – gostoprimnica. Od grada smo dobili značajna sredstva, a prva faza će koštati oko četiri miliona dinara. Tokom ove godine, u drugoj fazi radova, sledi sređivanje fasade zgrade”-izjavio je Krasić za Pirotske vesti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker