Gradska hronika

U subotu protesti zbog zatrpavanja bazilike

Za subotu, 11. jul najavljeno je protestno okupljanje kod Crvene Reke, tačnije kod bazilike koja će, uprkos protivljenju niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biti zatrpana u sklopu radova na izgradnji Koridora 10.

bazilika

Ljudi se na protestno okupljanje pozivaju putem društvenih mreža, jer je, kako se navodi, poslednji trenutak da se spase bazilika na lokalitetu Kladenčišće koja će odlukom republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biti zatrpana i preko nje će preći auto-put.

“Ova građevina je najveća jednobrodna bazilika u Srbiji istražena i sačuvana u celosti i jedna je od najznačajnijih u kulturno-istorijskom smislu ikada otkrivenih na našim prostorima” kažu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Smatramo da ovaj istorijski spomenik treba da se zaštiti i sačuva, i da na tom mestu treba da postoji izlaz sa autoputa. Ako im dozvolimo da je zatrpaju, ubuduće će zatrpati sve što im smeta.
Pozivamo sve ljude dobre volje koji žele da se ova bazilika sačuva, da nam se pridruže u mirnom protestu u subotu 11. jula. Okupljamo se od 8hdo 9h ispred arheološkog nalazišta Mediana, probaćemo da dobijemo autobus od Nišexpresa da nas odveze do lokaliteta Kladenčište i da time privučemo pažnju javnosti. Povratak sa lokaliteta za Niš je planiran oko 14h. Ponesite vodu, hranu i adekvatnu zaštitu od sunca. Pozivamo i sve ljude iz Bele Palanke da nam se pridruže, da se okupimo u 11h kod lokaliteta Kladenčište, kod Crvene Reke.
Hajde da se okupimo u što većem broju. Istorija i kultura se ne zatrpavaju!-navodi se u pozivu na protest koji je objavljen na društvenoj mreži fejsbuk.

Svoj glas protiv zatrpavanja ove drevne bazilike digla je i Srpska pravoslavna crkva, tačnije patrijarh Irinej, koji je apelovao da se ne zatrpava ovaj veoma značajni objekat koji svedoči o kontinuitetu hrišćanske vere na ovim prostorima.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker