Gradska hronika

U školama grejanje na biomasu, uštede i do 30 posto

Od ove grejne sezone u četiri pirotske škole startovalo je grejanje na biomasu. Grejanje na biomasu počelo je u Mlekarskoj školi, OŠ “Osmi septembar”, OŠ “Sveti Sava i OŠ “Dušan Radović”. Novac za nabavku moderne i skupe opreme iz Austrije obezbeđen je iz programa javno-privatnog partnerstva između Gradske uprave i kompanije “GGE ESCO”. Vladimir Nikolić, projekt menadžer ove kompanije kazao je za TV Pirot da Grad Pirot neće imati nikakve troškove vezano za nabavku skupocene opreme već će to snositi pomenuta privatna kompanija, koja se obavezala da vrši isporuku toplotne energije, vrši servis i održavanje opreme, ali i da nabavlja biomasu na lokalu. 

 

Po rečima rukovaoca parnih kotlova u OŠ “Osmi septembar” Bratislava Jovanovića, reč je o modernim kotlovima koji su digitalizovani pa je putem interneta moguće pratiti i kontrolisati sve kotlove koji su na biomasi u Pirotu.

V.d. direktora Mlekarske škole Milan Surlandžis kazao je da će prelazak na biomasu veliko olakšanje za škole, značiće i na ekološkom planu, ali i na polju ušteda.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker