Obrazovanje

U OŠ “8. septembar” uručena 22 tablet računara učenicima romske nacionalnosti

U OŠ “8. septembar” danas su uručena 22 tablet računara u sklopu projekta “Podrška učenicima romske nacionalnosti u prevazilaženju posledica pandemije COVID – 19 u obrazovanju”. Škola je ušla u projekat Fonda za otvoreno društvo kaže, direktorka, Olgica Najdanović, i dobila novčanu podršku od 4.000 evra. Aktivnosti koje je Škola realizovala odvijale su u dve faze.

“U prvom delu deca su imala podršku nastavnika. Učenici osmog razreda su imali podršku iz svih predmeta koji su se polagali na završnom ispitu, učenici ostalih razreda iz srpskog, matematike i stranih jezika. Takva vrsta podrške, uzimajući u obzir situaciju u kojoj smo se nalazili, njima je mnogo značila da povećaju svoje znanje i na neki način bolje prihvate školu, jer znamo da je većina bila na onlajn nastavi. Drugi deo projekta je kupovina tableta, tako da je Škola iz sredstava koja je dobila iz tog projekta kupila 22 tableta koje uručujemo deci romske nacionalnosti”

Pokret Opre Roma Srbije je u proteklih godinu dana aktivno radio na poboljšanju svih segmenata života romske zajednice od kako je počela pandemija, isto tako i kada je obrazovanje u pitanju kaže, Žikica Asković, lokalni koordinator Pokreta Opre Roma Srbije.

“Škola “8. septembar” je samo jedna od osam škola koje učustvuju u ovom projektu. Krenuli smo sa idejom da pomognemo romskoj deci u smislu boljeg praćenja nastave na daljinu. S tim u vezi obezneđeni su tablet uređaji, ali organizovana je i dodatna nastava za decu kako bi  što uspešnije završila školsku godinu. Ovaj projekat daje i te kako dobre rezultate i, zapravo, imamo sada sve učenike sa uspešnim prosekom. Jako je bitno da su Fond za otvoreno društvo i Romski edukativni fond prepoznali potrebe romske dece i u tom smislu su oni glavni donatori.” – istakao je Asković.

Majka učenice šestog razreda, Nađe Dinčić, koja je dobila tablet, Danijela Nasakanda, kaže da nije bila u mogućnosti da u potpunosti obezbedi uslove za praćenje onlajn nastave. Ovaj poklon je značajan i sigurno će pomoći njenom detetu u daljem školovanju.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker