IZBORI 2023.

U organizaciji liste Pirot protiv nasilja održana tribina

U organizaciji liste Pirot protiv nasilja održana je tribina “Besplatni udžbenici za svu decu Pirota”.  Gost tribine bio je profesor Alek Kavčić, osnivač Fondacije “Alek Kavčić” koji je pojasnio  ideju o besplatnim udžbenicim ali i  mogućnostima koje postoje da se đačke knjige kupe po znatno nižim cenama.  

Iako su i organizatori i sam predavač naglasili da nije reč o političkom skupu  jer se govori o udžbenicima tribinu  “Besplatni udžbenici za svu decu Pirota” je kao deo svog predizbornog programa organizovala lista Pirot protiv nasilja.

Osnivač Fondacije „Alek Kavčić“ ističe  da nije važno ko organizuje tribinu nego da ideju predstavi što većem broju  ljudi. „U  nekim gradovima gde se održava ova tribina to organizuje vlast, odnosno SNS ili SPS u nekim gradovima, kao ovde tribinu organizuje opozicija, ovde je to lista „Srbija protiv nasilja. Nama je potpuno svejedno ko organizuje, ovo je priča od nacionalnog značaja i bitno je da đaci dobijaju besplatno udžbenike, tako pise u Ustavu da obrazovanje mora biti besplatno i ovo je naše zalaganje da se do tog cilja i dodje“ – kaže profesor Kavčić.

Fondacija je do sada napravila sve udžbenike od prvog do šestog razreda, još uvek nije završena cela osnovna škola, ostalo je da se završi još deo udžbenika za sedmi razred i  deo udžbenika za  osmi razred. „Ideja je da napravimo sve udžbenike, Fondacija  ulaže sredstva  naših donatora u pisanje udžbenika, kad se udžbenik napiše stavlja se na internet i bude dostupan svima besplanto. Na taj način svako dete i svaki roditelj ukoliko ima mobilni telefon ili računar može da dođe do udžbenika“ – kaže osnivač Fondacije.

Osim internet izdanja dostupni su i štampani udžbenici, sa povezom u boji koji se prodaju prodaju po ceni štampe, bez profita.   „Nemamo toliko sredstava da štampane udžbenike dajemo besplatno. Štampani udžbenici se prodaju po ceni od 200 do 300 dinara po udžbeniku pa tako  komplet za prvake košta oko 2000 dinara  a za petake ili osmake oko 4000 dinara što je petostruko jeftinije od ostalih, objašnjava Kavčić.

Na pitanje novinara da li bi uz besplatne internet udžbenike decu još više usmerili ka mobilnim telefonima, profesor Kavčić kaže da  je to način da deca  internet i telefon koristiti kao medijum preko koga će učiti  a ne za  bespotrebno  trošenje  vremena. „Nije telefon sam po sebi kriv, kriv je taj sadržaj koji se prelistava na telefonu ali ako deca nauče da telefon može da bude korisna stvar i da nešto iz toga nauče, dobiju informacije i nešto saznaju, onda je telefon koristan. Udžbenici jesu besplatni  na internetu, ne samo u pdf formatu već i u onom interaktivnom formatu gde učenik može preko intereneta odnosno telefona ili računara da uđe u udžbenik, lista ga, popunjava, dobija povratnu informaciju o tome šta je tačno a šta nije, šansu da ponovo pokuša i slično“ – objašnjava osnivač Fondacije „Alek Kavčić.

Udžbenike Fondacije „Alek Kavčić“ koriste  3% učenika  u Srbiji, u nekim školama se koriste samo za pojedine predmete u nekim školama za sve. „Postoje opštine koje  u potpunosti preuzele od nas udžbenike, postoje i opštine koje kupuju od nas udžbenike zato što su shvatili da za isti budžet za koji su pretprošle ili prošle godine kupovali samo udžbenike za prvake sada mogu ad kupe za sve razrede osnovne škole a da ne opterete budžet opštine. I naravno predsednici opština su političari oni to rade da bi bili reizabrani“ – poručio je osnivač Fondacije „Alek Kavčić“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker