Gradska hronika

U Inkluzivnom centru Pirot svaka nedelja je Dečja nedelja

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima sprovelo je tokom Dečje nedelje brojne aktivnosti u cilju promocije dečjih prava sa akcentom na decu sa smetnjama u razvoju. Kao i svake godine  dolazla su deca iz PU “Čika Jova Zmaj” a ove godine u poseti svojim vršnjacima bila su i deca iz vrtića My Way. Cilj ovih druženja je razvijanje empatije i splidarnosti među vršnjacima.

Kao poklon deci zaposleni u Inkluzivnom centru izveli su predstavu “Kruna na dnu mora” za koju je tekst napisala Sonja Džunić koja takođe radi u udruženju sa decom.

Vesna Stanković, sekretar Udruženja za pomoć  MNRL,  ističe da je Dečja nedelja samo povod da se pošalje poruka šta je sve potrebno jednom detetu da bude srećno i da je najvažnije biće na planeti. “Mi svakodnevno, tokom cele godine na zanimljiv i interesantan način predstavljamo razne teme. Posvećeni smo deci i vezuje nas ta ljubav koju prema njima osećamo. Nastojimo da u svakom trenutku pokažemo da su sva deca jednaka i da svakom detetu treba pružiti šansu za srećno detnjstvo” – poručuje Stankovićeva.

Udruženje ima  24 korisnika sa kojima radi sedmoro stručnih radnika i saradnika. Tokom cele godine organizovane su inkluzivne radionice sa decom iz vrtića i škola sa ciljem socijalne inkluzije, što bolje integracije korisnika sa opštom populacijom i što bolje vidljivosti u zajednici. Istovremeno se radi i na senzibilisanju šire zajednice za probleme osoba sa razvojnim smetnjama.

“Takve radionice doprinose boljoj socijalizaciji naših korisnika jer im vršnjačku podršku pružaju daca iz redovnih škola i Predškolske ustanove. U poslednjih par godina, od kako smo u Inkluzivnom centru i imamo kvalitetne uslove za rad, napravljen je pozitivan korak napred u prihvatanju različitosti. Primećujemo da naša deca nisu izopštena od  svojih vršnjaka i da ih druga deca doživljavaju kao ličnosti i svoje drugare. Oni uče jedni od drugih” – ističe sekretar udruženja, Vesna Stanković.

U Inkluzivnom centru ističu značaj međusektorske saradnje u cilju daljeg razvoja usluga koje su potrebne gradu. Rad Inkluzivnog centra je rezultat dobre saradnje između lokalne samouprave i sektora zdravstva, socijalne zaštite i prosvete.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker