Kultura

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena izložba fotografija “Unutrašnje čulo”

U Galeriji “Čedomir Krstić” otvorena je  izložba fotografija pod nazivom “Unutrašnje čulo”, autorki Pauline Aleksić i Sare Popović. Mlade aurtorke su svoje radove do sada predstavljale na kolektivnim izložbama dok je Pirot prvi grad gde  svoje fotografije  predstavljaju samostalno.

Izložbu u Galeriji “Čedomir Krstić” otvorila je direktorka Radmila Vlatković,   ističući zadovoljstvo što su mlade autorke  baš Pirot izabrale za svoje prvo predstavljanje.

Sara Popović je osnovne i master akdemske studije završila na Fakultetu umetnosti u Nišu. Fografija, kojom se bavi još od srednje škole,  je njen primarni način izražavanja. Paulina Aleksić je osnovne studije završila na Fakultetu umestnosti u Nišu a master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku Fotografija.

Autorke ističu da su izložene radove stvarale neposredno u proteklih nekoliko godina  i da ih  nisu planski radile za izložbu.“Ove fotografije su rezultat našeg unutrašnjeg istraživanja koje su se na kraju međusobno povezale.  Inspiracija dolazi iznutra, taj momenat u trenutku nastajanja fotografije je presudan, to je vizuelni dokaz komunikacije između spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta“ – kaže, Sara Popović, jedna od autorki izložbe.

Paulina Aleksić  ističe su na ideju o zajedničkoj izložbi  došle jer im je blisko izražavanje kroz fotografski medij. „Analizirajući radove shvatile smo da imamo dosta sličnih ideja koje nas vode kroz stvaralaštvo. Nezavisno smo stvarale celu seriju, svaka zasebno i zajedničkim odabirom napravljena je izložba“ – ističe Aleksićeva.

Na fotografijama  su zabeleženi značajni trenuci koje su želele  da prikažu publici. „Želimo da pokažemo ljudima  važne trenutke da  kroz našu viziju ispitaju sebe i sagledaju realnost koju smo mi zabeležile“ – poručuju mlade autorke. Fotografija je njihov  način izražavanja jer kako kažu, ona pruža mogućnost da se zabeleže momenti koji mogu da se zamrznu u trenutku i taj isti momenat oseti nekada  neko drugi. Autorke veruju da je ovo početak zajedničke saradnje koja će biti nastavljena u narednom prediodu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i profesor na Fakultetu umestnosti u Nišu, Miljan Nedeljković, docent  na predmetu Fotografija. „Ova  izložba je specifična po tome što nije u pitanju čista faktografija, ovo je iskorak dalje, autorke koriste iskustvo u nastajanju  radova koje nije samo njihovo već zadire u kolektivno sećanje. Neko će u ovim fotografijama prepoznati segmente svog sećanja“ – rekao je profesor, Miljan Nedeljković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker