Gradska hronika

U 2023. godini u Pirotu rođena 81 beba više nego 2022. godine

Prva beba rođena u 2024. godini zove se Elena Ćirić, od majke Marije i oca Stefana, iz Pirota

Predsednik Privremenog organa, mr Vladan Vasić i direktor JP Vodovod i kanalizacija, Zoran Nikolić, posetili su pirotsko porodilište i doneli pakete mamama i bebama na ovom odeljenju Opšte bolnice Pirot. Prva beba u 2024. godini u Pirotu je devojčica Elena koja je rođena danas u 17 sati.   Prošle godine su na nivou okruga rođene 72 bebe više nego 2022. godine   a u Pirotu je 2023. rođena  81 beba više nego 2022.

U porodilištu Opšte bolnice Pirot 2023. godine  na nivou Pirotskog okruga rođeno je 428 beba, 72 više nego prehodne godine  a samo u Pirotu rođeno je 329 beba, odnosno  81 beba više nego 2022. godine. U Babušnici je rođeno 38 beba, u Beloj Palanci 35 a Dimitrovgrad je dobio 26 novih stanovnika, za 14 manje nego prošle godine.

Dr Vladan Đurov, načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva, objašnjava da je na godišnjem nivou u okrugu broj novorođenih beba i veći jer se određeni broj žena  porodi van Pirota, najčešće one koje idu na vantelesnu oplodnju decu i rađaju u centrima gde je vantelesna oplodnja urađena, u Beogradu, Nišu, Sofiji, Pragu ili Skoplju. Prema njegovim rečima ima i slučajeva da žene iz Niša zbog porođaja dolaze u Pirot.

Mr Vladan Vasić je  taradicionalno,  kao i do sada na početku godine, sa direktorom Vodovoda posetio porodilište. „Imamo ohrabrujuće podatke, 81 beba više nego prethodne godine a pored toga imamo i porodilje koje su rodile bebe van Pirota. U poslednjih desetak  ili petnaest godina rođeno je mnogo beba zahvaljujući sredstvima koja se izdvajaju za vantelesnu oplodnju“ – kaže Vasić.

Vasić je podsetio da se iz budžeta grada izdvajaju značajna sredstva za vantelesnu oplodnju, broj pokušaja nije ograničen jer je učinak između 20 i 30% a starosna granica je povećana na 42 godine.  „Čestitam ženama koje se odlučuju na rađanje a ženama koje idu na vantelesnu oplodnju na hrabrosti i upornosti koja se skoro uvek isplati. Velika je radost kada žene dolaze u Službu dečje zaštite sa lepim informacijama. Ta davanja su prava davanja i zato ćemo povećavati davanja za novorođenu decu i za naše najmlađe sugrađane“ – kaže Vasić.

Grad izdvaja  blizu 90 miliona dinara  za pomoć majkama  i porodicama s decom, uključujući i stipendije i davanje za treće dete do 18. godine, za prvorođeno dete, davanja za besplatne udžbenike, užine, za decu iz porodica koja su u stanju socijalne potrebe.   „Razmišljamo kako da prepakujemo ta davanja s obzirom da je država značajno povećala davanja za prvo, drugo i treće dete. Od Saveta za populacionu politiku tražim savet kakao da poboljšamo da naša davanja iz budžeta budu delotvornija“ – kaže Vladan Vasić.

Vasić napominje da se razmišlja o drugačijem modelu kako majke dobijale sredstva od Grada onda kada od države više ne dobijaju sredstva. „Pirot je dobro mesto za život, sve što radimo radimo zbog naše dece i ohrabreni ovim podacima iz porodilišta voleo bih da ove godine budemo još bolji“ – kaže Vasić.

Direktor JP „Vodovod i kanalizacija“, Zoran Nikolić, rekao je da tradicija obilaska porodilišta traje više od 10 godina. „Sa ponosom ističem da Vodovod učestvuje u svim akcijama i životu ovog grada a ovo mi je posebno drago. Po vrednosti to nije neka velika suma ali simbolično ovo je pomoć majkama i bebama da dobiju ono što im je potrebno. I grad Pirot i država izdvaja značajna sredstva, ja se nadam da će nas biti sve više jer ovaj trend do sada nije bio dobar“ – poručio je Nikolić.

Nikolić je najavio da će ova akcija biti proširena pa će pakete dobiti sve bebe koje se rode tokom januara.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker