Lokalna samouprava

Tvrđava Kale – svedok vekova

U okviru dokumentarnog serijala   ” Pirot – sportsko – turističko – rekreativni centar Srbije ” Video produkcije Astra, pogledajte treći film o srednjovekovnoj tvrđavi Momčilov grad, na portalu Pirotske vesti.

Dokumentarni serijal ” Pirot – sportsko – turističko – rekreativni centar Srbije ” se sastoji od tri emisija u trajanju od 7 minuta.
Zahvaljujući velikom ulaganju lokalne samouprave poslednjih 12 godina u sport, Pirot je na odličnom putu da vrlo brzo postane najveći sportsko-turističko-rekreativni centar ovog dela Srbije. Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo sporta proglasilo je grad Pirot primerom dobre prakse.

 

Treća emisija: Tvrđava Kale

 

Tvrđava Kale predstavlja manje utvrđenje sa kulama i zidnim platnima. Tvrđava se sastoji od tri dela: gornjeg grada sa donžon kulom, srednjeg dela sa bedemom i dve kule, i najnižeg – donjeg dela sa bedemom i zidanim rovom. Pirot je za njenu rekonstrukciju konkurisao i za sredstva EU iz prekogranične saradnje. Posle nekoliko godina projektovanja, pravljenja planova i saradnje sa niškim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, došlo je na red da se utvrđenju koje je među sedam najlepših u Srbiji, vrati stari sjaj i da bude u funkciju turističkog razvoja grada.
Dokumentarni serijal realizuje Video produkcija Astra iz Pirota. Emisije će posle emitovanja na Tv Pirot i Pirotskim vestima učestvovati na festivalima dokumentarnog filma.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker