Ostale vesti

Turističke agencije traže pomoć. Najugroženiji subagenti

Male turističke agencije, takozvani subagenti, koji se bave posredničko prodajom turističkih aranžmana, nalaze se među najpogođenijim segmentom privrede u pandemiji covid19. Tim povodom, udruženje subagenata uputiće molbu nadležnim instancama sa ciljem da se sagleda situacija  u ovom sektoru i donesu mere koje bi pomogle opstanku velikog broja agencija širom zemlje. 

S obzirom na trenutnu epidemiolosku situaciju – pandemiju  koja  traje 8 meseci i nemogućnosti za rad , turističke agencije su se našle u najgorem polozaju. S obzirom na izostanak pomoći za najugrozenije turističke agencije – pre svega  najmanje i uglavnom posredničke  turisticke agencije same angažuju i zatraže pomoc kako bi preživele do sledeće sezone. Na osnovu ankete koja je sprovedena utvrdjeno je da je :
1. U novembru otpušteno  preko 50 zaposlenih , a čak 60% vlasnika agencija planira da otpusti još radnika u narednom vremenskom periodu, tako da ostane samo jedan zaposlen, neophodan za formalno postojanje firme.
2. Do sada, kao posledica nemogućnosti uslova za rad usled pandemije i neadekvatne reakcije drzave, u mirovanje je otišlo 9% subagentskih agencija. Broj bi bio veći da u mirovanje mogu da idu i DOO firme.
3. Na tržištu postoje agencije koje posluju i po 28 godina.
4. U 73,9% vlasnici agencija su žene.
5. U 71.2% su u pitanju porodične firme.
6. Većina anketiranih se jasno izjasnila da želi da opstane na tržištu jer su to porodične firme koje posluju dugi niz godina, a to bez pomoći države neće biti moguće.
Ovi zajednički podaci će nam pomoći da resornom ministarstvu i javnosti ukažemo na katastrofalno stanje u kojem se trenutno nalazimo.
Ovoj akciji se pridružila i pirotska agencija “Globus A&M” zajedno sa sloganom “Podrška svim kolegama koji se bore za opstanak, svima koji su ostali ili će ostati bez posla.  I MI MALI SMO VELIKI” u nadi da ćemo dobiti pomoć kako bismo preživeli do sledeće sezone, premostili ovaj težak period i nastavili sa putovanjima kojima se najviše radujemo.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker