Gradska hronika

Tribinom “Ćutanje nije rešenje” započeta kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Tribinom “Ćutanje nije rešenje” koja je održana u svečanoj sali Gradske uprave Pirot, počela je kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju udruženje žena “Lav” realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad i lokalnom samoupravom.  Kampanju će i ove godine, drugi put zaredom, podržati Ambasada SAD u Beogradu.

Tribini su prisustvovale žene na funkcijama i zaposlene u sistemu socijalne zaštite, obrzovanja, zdravstva kao i predstavnice organizacija civilnog društva. Prema dostupnim  podacima ove godine je ubijeno 27  a u poslednjih 10 godina više od 300 žena u Srbiji. U 90 odsto slučajeva nasilja nad ženama, počinilac je muškarac i to najčešće sadašnji ili bivši emotivni partner.

Direktorka Centra za socijalni rad Marija Vasić istakla je da će tokom kampanje biti prikupljene informacije sa terena u cilju kreiranja kvalitetnih predloga za unapredjenje lokalnih javnih politika. “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja je veoma važna akcija za sve nas koji se bavimo  ovom problematikom. Centar za  socijalni rad je podržao ovu akciju, jer je naša obaveza odnosno dužnost da preventivno  delujemo. Tokom ove kampanje želimo da skrenemo pažnju svih  aktere, prikupimo informacije i razmenimo mišljenja i dobre predloge I upravo  iz tog razloga će biti organizovane radionice čijibi rezultat trebalo da bude  formulisanje predloga prema donosiocima odluka” – rekla je Marija Vasić, direktorka  Centra za socijalni rad.

Prema njenim rečima, veliki broj ubijenih žena od  početka  godine ukazuje na to da se nešto mora promeniti.  “Moramo drugačije da reagujemo, da dođemo do   dobrih predloga i ideja, odnosno da uspostavljamo nove kvalitetne  usluge. Aktivnosti koje će biti ne samo preventivne već i pružanje pravne pomoći podrške  odnosno reakcije na nultu toleranciju na nasilje. Putem radionica i fokus grupa dobićemo određene rezultate koja ćemo pretočiti u predloge koje će verovatno u nekom narednom periodu, kada pričamo o ovoj problematici, dati pozitivne rezultate” – istakla je Vasićeva.

Milena Dimitrijević, načelnica Službe pedijatrije, istakla  je da grad Pirot ima odredjene mere za zaštitu  žena žrtava nasilja ali da će kvalitetni predlozi uvek biti podržani. “Kao neko ko je tri i po godine proveo na mestu predsednice Saveta za rodnu ravnopravnost mogu da kažem da smo svi izuzetno zadovoljni svim onim pomacima u oblasti  rodne ravnopravnosti. To je veće zastupljenosti žena u društvenom i političkom životu ove zajednice, ekonomsko osnaživanje žena, što otekako utiče na rešavanje problema nasilja. Ja sam sada lekar pedijatar u Dečjem dispanzeru i tamo sam kao načelnik službe rukovodilac Tima za borbu protiv nasilja nad decom. Potrebne sun am  neke nove usluge, da  još više žena osnažimo da podele problem sa nama, da ih usmerimo, kako da rešavaju taj problem, kako da pre svega prijave nasilje, možda  ćemo tako sačuvati nečiji život. Svesni smo toga da smo mi još uvek patrijarhalno društvo i da žene treba osnaživati i to je naša uloga” – rekla je Dimitrijevićeva.

Iako je kampanja tek počela, učesnice tribune su iznele predloge i ideje za unapređenje položaja žena. Dimitrijevićeva je ocenila da gradu nedostaje savetovalište gde bi žene koje trpe nasilje mogle da svrate da ih neko sasluša i uputi dalje  da pronađu  rešenje i izađu iz nasilja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker