Lokalna samouprava

Trenutno stanje pšenice obećava dobar prinos

Pšenica i ostala ozima strna žita su u fazi bokorenja pred fazom vlatanja. Trenutne vremenske prilike odgovaraju ovim poljoprivrednim usevima kaže, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Srđan Vidanović, s obzirom da im ne pogoduje nagli prelaz iz zimskog perioda u visoke prolećne temperature. Trenutna faza razvoja pruža povećanu otpornost biljaka na, čak, i niže temperature nego što su ovih dana.

“Žita su u dobrom stanju. Prvi deo prihrane je uglavnom na većini parcela završen. U zavisnosti od toga kada je to urađeno treba pristupiti korektivnom prihranjivanju tokom aprila, čim to vremeski uslovi dozvole. S obzirom na padavine koje su rastvorile đubrivo može se reći da je ostvaren pun efekat prihranjivanja. To se vidi i na terenu, jer usevi sasvim dobro izgledaju. Ukoliko ne dođe do nekih naglih biotičkih ili abiotičkih faktora treba očekivati dobar prinos. U narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti kada i kako uraditi zaštitu od bolesti, štetočina i korova. Pravilo je u praksi da jaka pšenica i ostala žita veoma dobro se bore protiv korova, mada su naše parcele dosta zakorovljene zbog slabije agrotehnike i nepravilne opbrade. Zato je neophodno stalno praćenje i blagovremena zaštita”- kaže Vidanović.

Vidanović kaže da postoje savremeni preparati koji se mogu primenjivati i u kasnijoj fazi razvoja, ali ne treba čekati ako se primeti pojava korova ili bolesti.

“Usled ovolike vlažnosti moguće je da dođe i do bolesti lista u ovom periodu. Pojava parazita ili štetočina prati i razvoj domaćina. To je normalno u nekom periodu, i zbog toga naša Prognozno – izveštajna služba i naši savetodavci blagovremeno izveštavaju poljoprivrednike o stanju useva kako bi se blagovremeno preduzele odgovarajuće mere” – dodaje Vidanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker