Kultura

“Tradicija pirotske trpeze” – Izuzetno delo o kulturi ishrane pirotskog kraja

U izdanju Muzeja Ponišavlja Pirot iz štampe je izašla knjiga pod nazivom Tradicija pirotske trpeze – gastroheritološki vodić kroz pirotski kraj, autora Arsenija Todorovića, diplomiranog turizmologa – gastronoma. Todorović kaže da je na knjizi radio jako dugo, više od decenije, motivisan time što se do sada fenomenologijom ishrane pirotskog kraja niko nije bavio tako da bi entiteti lokalne kulture ishrane bili prepoznati, sakupljeni, klasifikovani, povezani sa svojim prethodnicima i na taj način u opipljivoj formi predstavljeni širem auditorijumu.

Knjiga nije zbirka recepata, naprotiv, ona predstavlja jedan ozbiljan, studiozan pristup tradicionalnoj pirotskoj trpezi i zaboravljenim jelima koja su bila veoma zastupljana u ishrani ljudi ovog kraja od sredine devetnaestog do polovine dvadesetog veka, zapravo prve jugoslovenske industrijalizacije. U tom periodu su došli do izražaja gastroentiteti koji su predmet ove knjige. Todorović kaže da je priprema jela, prehrambenih proizvoda i pića bila potpuno autohtona, delimično formirana saznanjima iz drugih kultura, ali pretežno sa lokalnim karakteristikama. Modernizacijom društva i prodorom proizvoda nacionalne kulture, koji nisu bili u značajnijoj meri zastupljeni u Pirotu, autohtoni proizvodi se postepeno gube, odnosno zaboravljaju.

Direktor Muzeja Ponišavlja Pirot, Saša Jovanović, kaže da izdavanje knjige nije bilo u planu za ovu godinu. Sticaj okolnosti doveo je do toga da se donese odluka o štampanju ovog dela, s obziorom da se autor bavi tematikom koja se odnosi na pirotski kraj, tradiciju, običaje i da predstavlja nešto novo i vrlo značajno.

Promocija knjige planirana je za proleće naredne godine. Autor, Arsenije Todorović, kaže da to neće biti klasična promocija, već kolažnog tipa, odnosno, sadržaće određene entitete u rekonstruisanom obliku o kojima će se diskutovati, a moći će i da se probaju. Na primer, tradicionalni pirotski hleb, o kojem je detaljno pisano u knjizi, jedan je od rekonstruisanih zaboravljenih pirotskih gastro proizvoda.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker