Lokalna samouprava

Toplana ugovorila isporuku gasa za celu sezonu, inicirana ideja o prelasku na biomasu

Kao i prošle grejne sezone Gradska Toplana u Pirotu koristiće komprimovani tečni gas kao osnovni i jedini energent za isporuku toplotne energije svojim korisnicima. Bratislav Ćirić, direktor Toplane, kaže da je sezona praktično počela grejanjem na gas i da će, po svemu sudeći, tako biti i završena. Situacija na tržištu nije najpovoljnija, gas je dostigao najvišu cenu do sada, ali prema svim uveravanjima nadležnih korisnici ovog energenta u Srbiji ne bi trebalo da budu zabrinuti.

Direktor Toplane u Pirotu kaže da je isporuka gasa ugovorena i da očekuje redovnu isporuku tokom grejne sezone.

“Mi smo isporuku gasa ugovorili, imamo ugovor za celu sezonu i obezbedili smo finansijska sredstva. Za sada nema nekih oscilacija, kaže se da Srbija ima do kraja godine garantovanu cenu. Mi smo u Toplani preduzeli sve mere da troškove smanjimo na minimum i da udar te nove cene gasa možemo da izdržimo. Ako plan Vlade Srbije uspe i ako se situacija na tržištu energenata sredi mi ćemo zadržati ove cene sa kojima počinjemo grejnu sezonu”- kaže Ćirić.

Bratislav Ćirić, direktor Gradske toplane Pirot

Ovakvo stanje na tržištu energenata u potpunosti opravdava ideju Toplane i Uprave grada da se razmišlja o novom alternativnom energentu – biomasi. Ćirić kaže da je reč o projektu koji je vrlo zahtevan, ali je biomasa sigurno najpodesniji energent u ovom trenutku. Tim povodom urađena je studija izvodljivosti, a na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka da se pokrene postupak javno privatnog partnerstva. Reč je o samoinicijativnom predlogu koji će pokrenuti Gradska uprava, a očekuje se i stručna pomoć Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

gradska toplana pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker