Lokalna samouprava

Tkačka kolonija od Pirota napravila danas diplomatski centar Srbije

U organizaciji Grada Pirota, Etno Mreže, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Srbiji danas je Tkačku koloniju  u Dojkincima obišla delegacija od gotovo deset ambasadora ili predstavnika ambasada poput SAD-a, Australije, Kanade, Indije, Norveške, Švajcarske, EU i mnogih drugih. 

Gradonačelnik Vasić kazao je novinarima da je namera lokalne samouprave da se kroz ovakve događaje oživi pirotski ćilim.

-Želimo da ga oživimo na taj način što će pirotski ćilim postati protokolarni poklon ne samo Grada Pirota već i raznim ministarstava. Udružujemo se i sa drugim gradovima koji imaju slične brendove. Drago mi je da danas imamo brojne ambasadore u Pirotu i na Staroj planini. Kako smo obnovili ovu karaulu čini mi se da je čitavo selo zaživelo, otvorena je pivnica, mnoge kuće su se kategorizovale za bavljenje seoskim turizmom, kuće se obnavljaju, zabeleženo je i preko 2000 noćenja za sada što je zaista dobar podatak-kazao je Vasić.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti kazala je da je došla na Staru planinu da podrži žene u svakom smislu.

-Očuvanje starih zanata je više od ekonomskog osnaživanja žena. Ovo jeste način da one zarade novac i podignu kvalitet svog života, ali ono što rade za svoje društvo i državu je nemerljivo-kazala je Jankovićeva.

Violeta Jovanović iz Etno mreže kazala je na otvaranju Kolonije da ovaj događaj postaje redovna godišnja praksa kojom se nastoji da seskrene pažnja na značaj očuvanja kulturnog nasleđa i ekonomskog osnaživanja žena na selu.

-Cilj nam je pre svega da sačuvamo pirotski i staparski ćilim kao naš najbolji nacionalni brend koji već sada koristi državni protokol kao diplomatski poklon prilikom susreta sa stranim zvaničnicima. Pirot i Sombor su gradovi za primer jer oni sistematično ulažu napore u očuvanje i promociju tradicionalnih znanja tako što podržavaju lokalna zanatska udruženja.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović kazala je da joj je zadovoljstvo što je ovakva aktivnost pokazala svoju održivost kroz saradnju lokalnih samouprava.

-Velika zahvalnost predstavnicima diplomatske zajednice u Srbiji koji su davali veliku podršku i Pirotu i Somboru za održavanje ovakve kolonije-kazala je Golubovićeva.

Keti Čaba, ambasador Kanade kazala je da je reč o izuzetnom projektu koji značajno doprinosi osnaživanju žena u lokalnim zajednicama.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kazao je da je Kolonija jedna od najinteresantnijih manifestacija koja za cilj ima očuvanje kulturnog nasleđa.

-Sam ambijent je kao stvoren za organizaciju različitih kolonija a poseta diplomata iz velikog broja zemalja je odlična prilika da se predstave prirode lepote našeg kraja-kazao je Zlatkov.

Slavica Ćirić, iz zadruge “Damsko srce” kazala je da značaj ove tkačke kolonije ogroman kada je reč o očuvanju pirotskog ćilima.

-Osim za promociju samog grada, Kolonija je veoma značajna i za očuvanje pirotskog ćilima ali i drugih tradicionalnih starih zanata-kazala je Ćirićeva.

Predstavnici brojnim ambasada svoju posetu Pirotu započeli su sinoćnim obilaskom srednjovekovne tvrđave Momčilov grad. Da organizacija čitave posete bude na zavidnom nivou bila je zadužena pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović, koja je bila domaćin stranim diplomatama. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker