Gradska hronika

Tkačka kolonija na Staroj planini

Prva nacionalna tkačka kolonija počela je danas i trajaće do 23. juna. Kolonija se održava u hotelu “Stara” na Planinarskom domu.

pirotex triko_1

Cilj kolonije je očuvanje i promocija staparskog i pirotskog ćilimarstva, kao i animiranje lokalne zajednice i institucija da pomognu u realizaciji te inicijative. Učestvuje tridesetak žena iz nekoliko gradova Srbije. Ideja je da kolonija postane tradicionalna i da se održava svakog proleća u Pirotu, a u jesen u Staparu.

Koloniju organizuje Zanatska zadruga za proizvodnju pirotskog ćilima i suvenira “Damsko srce” i nacionalno strukovno udruženje Etno mreža, a u saradnji sa gradskim upravama Pirota i Sombora. Učesnici kolonije i institucionalni parneri su i ambasade Australije i SAD, tkačka udruženja i zadruge, Fakultet primenjenih umetnosti, Etnografski muzej u Beogradu i Turistička organizacija grada Pirota.

Tokom trodnevne kolonije članovi tkačkih udruženja i zadruga iz Srbije imaće priliku da prisustvuju stručnim predavanjima, radionicama koje organizuju članice Zanatske zadruge “Damsko srce”, a radnim programom kolonije planirano je i da istkaju komade s motivima pirotskog ćilima. Takođe, tokom boravka na Staroj plnanini, gostima će biti prezentovani i turistički potencijali pirotskog kraja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker