Lokalna samouprava

Tkačka kolonija i pirotski ćilim sve više pobuđuju pažnju strane javnosti

U okviru VI Tkačke kolonije, koju organizuje grad Pirot u saradnji sa Etno mrežom i Zanatskom zadrugom za proizvodnju pirotskog ćilima i suvenira “Damsko srce”, predstavnice Međunarodnog kluba žena, Kluba stranaca u Beogradu i pojedini mediji iz naše zemlje obišli su Muzej Ponišavlja u Pirotu i Tehničku školu gde su iskusne tkalje praktično pokazale gostima izradu ćilima. Tkačku koloniju koja se održava na Planinarskom domu u Dojkincima sutra će obići ambasadori pojedinih zemalja i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima.

Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže, kaže da je osnovni zadatak očuvanje pirotskog ćilima i pomoć da se tkanje pirotskog ćilima omasovi i prenese na što veći broj žena koje bi se aktivno bavile izradom ćilima, ali i da se zainteresuju i mladi u procesu njegove revitalizacije.

“Mi u Koloniju svake godine dovedemo, okupimo desetak do petnaest vrsnih tkalja iz svih krajeva Srbije koje dođu da tkaju šare sa vašeg ćilima, da to nauče, da razumeju njegovu simboliku i da ta znanja prenose dalje. Ono što nam je takođe važno je da tu okupimo i diplomate, naše zvaničnike, nacionalne medije, da se o tome priča da bismo svi zajedno razumeli da se naše nematerijalno nasleđe sačuva i da postane stub i lokalnog razvoja i kulturnog turizma i to je ono što pokušavamo da uradimo i pošaljemo kao poruku odavde iz Pirota”- rekla je Jovanovićeva.

Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota, zahvalila je na velikoj podršci koju Naled i Etno mreža pružaju u organizaciji i održavanju Tkačke kolonije. Ono što je novina ove Kolonije jeste da je u Tehničkoj školi organizovana radionica iskusnih tkalja koje praktično pokazuju izradu ćilima, a priređena je i mala izložba ćilima. Jedan od važnijih ciljeva jeste i ekonomsko osnaživanje žena kroz izradu ćilima rekla je, pored ostalog, Milica Golubović.

Slavica Jovanović iz Pirota još kao mala počela je da tka, a to je naučila od svoje majke. Ona smatra da je jako važno što su tu starije tkalje koje mogu da prenesu svoje znanje mlađim tkaljama.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker