Kultura

Tamnjanica kod Bele Palanke – raj za umetnike iz celog sveta (VIDEO)

Selo Tamnjanica kod Bele Palanke koje je zbog stotina hektara pod lavandom, smiljem i drugim aromatičnim biljem poznato i kao srpska Provansa, zahvaljujući Slovencu Gorazdu Ćuku postalo je pravi raj za umetnike. Ćuk je naime, pokrenuo veliki umetnički projekat pod nazivom “Pigmalion” u okviru koga, u objektima specijalni napravljenim za maksimalni komfon umetnika, u neverovatnom okruženju polja lavande, svake godine stvara na desetine umetnika iz celog sveta, slikara, skulptora, fotografa… Gorazd, koji je inače kolekcionar i organizator velikih događaja iz oblasti umetnosti, upravo u poljima lavande postavio je mermerne skulpture čiji se broj povećava iz godine u godinu. Reč je o radovima eminentnih umetnika zahvaljujući kojima je ovde nastala velika umetnička galerija na otvorenom, verovatno jedistvena u ovom delu Evrope.

Po rečima Gorazda Ćuka, svake godine pedesetak umetnika iz čitavog sveta učestvuje stvara u okviru skulptorske, likovne kolonije ili foto radionice. Radovi umetnika ostaju ovde i prezentuju se širom sveta, kao i putem interneta i društvenih mreža.

Učesnici ovogodišnje likovne kolonije Pigmalion
Učesnici ovogodišnje likovne kolonije Pigmalion

Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji, zbog aktuelne epidemiološke situacije, manji je broj umetnika, ali i mnogo manji broj zemalja iz kojih dolaze učesnici pa osim umetnika iz Srbije, u Tamnjanici stvaraju ovih dana i umetnici iz Crne Gore i Hrvatske, dok su ranijih godina u radu kolonije učestvovali slikari iz Amerike, Rusije i mnogih drugih zemalja širom sveta.

Gorazd Ćuk, vlasnik plantaže i tvorac Pigmaliona
Gorazd Ćuk, vlasnik plantaže i tvorac Pigmaliona

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker