Gradska hronika

Svi uzorci ispravni, ali i dalje preporuka da se voda ne koristi za piće

 U subotu, dana 31.01.2015.god. izvršeno je još jedno u nizu uzorkovanja vode za piće iz mreže gradskog vodovoda Pirot i tom prilikom je uzeto 9 uzoraka na proveru higijenske ispravnosti. Nakon dobijenih rezultata za mutnoću, koja se odmah ispituje u hemijskoj laboratoriji ZZJZ Pirot, utvrđeno je da je mutnoća u svim uzetim uzorcima vode iz gradskog vodovoda Pirot u granicama vrednosti propisanih Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99).

Ovo su prvi rezultati uzorkovane vode za piće iz mreže celokupnog gradskog vodovoda Pirot (i Tijabare i Pazara) gde su vrednosti mutnoće u dozvoljenim granicama, u svim uzetim uzorcima. Takođe su i kompletne fizičko-hemijske analize danas uzetih voda iz gradskog vodovoda Pirot pokazale da sve vrednosti ispitanih parametara takođe odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće (Sl. list SRJ 42/98 i 44/99). Zaključak je da će, ako se ovo stanje održi, a rezultati mikrobioloških ispitivanja voda pokažu u ponedeljak potpunu ispravnost u svim uzetim uzorcima vode iz gradskog vodovoda Pirot, voda za piće u delu gradske mreže Pazar moći da se koristi za piće od ponedeljka posle podne. Do tada i dalje ostaje na snazi preporuka stručnjaka ZZJZ Pirot da se, do dobijanja rezultata mikrobiloških ispitivanja uzetih uzoraka i kompletiranja nalaza, voda i dalje ne koristi za piće, a s obzirom da je u toku i ispiranje mreže od strane JP Vodovod i kanalizacija Pirot i hlorisanje vode iz mreže gradskog vodovoda Pirot, gde će rezidualni hlor u mreži da dostiže gornje granice propisane Pravilnikom. U delu grada Tijabara očekujemo da zabrana korišćenja vode za piće ostane na snazi još neki dan posle ponedeljka (do srede ili četvrtka dok se u potpunosti ne završe mikrobiološke analize i ako mutnoća ostane u dozvoljenim granicama). Voda za piće iz dela vodovodne mreže Pazar i dalje se može koristiti za pripremanje hrane. Građani će vodu za piće kupovati ili točiti sa cisterni koje su locirane na dva mesta u gradu (kod kružnog toka – ul. 22. Divizije i na uglu ulice Berilovački put i ulice Jastrebačke) i na tim mestima će biti stalno prisutne. Voda iz cisterni se dohloriše i proverava u laboratoriji ZZJZ Pirot pre nego što se uputi na odredišta.
Stručne ekipe ZZJZ Pirot biće i dalje svakodnevno prisutne na terenu i uzimaće uzorke vode za piće na analizu, kako bi se i dalje pratio trend kretanja vrednosti mutnoće u vodi, koja je konačno vraćena na normalne vrednosti bezbede po zdravlje građana. Sve ovo napred navedeno ukazuje da postoji realna mogućnost da se do kraja sledeće nedelje situacija sa vodosnabdevanjem potpuno normalizuje.

Saopštenje ZZJZ Pirot

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker