Gradska hronika

Švercuju čak i kobasičarska creva

GRADINA – Prilikom nedavne dubinske kontrole, carinici sa Gradine su, kod dimitrovgradskog sela Gradinje, zaplenili 102 kilograma sirovih soljenih kobasičarskih creva, koja su prošvercovana iz susedne Bugarske. U istom automobilu marke „mercedes“, u kom je bio jedan bračni par iz Pirota, zaplenjena su i 52 kilograma mlevenog mesa i suvomesnatih proizvoda, takođe krijumčarenih iz zemlje istočnih suseda. Zbog zabrane unosa ove vrste robe životinjskog porekla čak i u najmanjim količinama, protiv vinovnika šverca su podnete prijave, a krijumčarena roba koja nije posedovala ni papire o zdravstvenoj ispravnosti je oduzeta.

 usoljena ovčija creva
Prethodnog dana, takođe u dubinskoj kontroli, zaplenjeno je još stotinak kilograma mlevenog mesa i pilećih bataka, kod pirotskog sela Sukovo. Pre i posle ovih slučajeva bilo je još primera zaplene identične robe.

Sudeći prema podacima o sve učestalijoj zapleni usoljenih sirovih jagnjećih creva, roštiljskog mesa i pilećih bataka na pomenutom graničnom prelazu, mnogi kobasičari iz ovog dela Srbije sirovinom se snabdevaju u susednoj Bugarskoj, gde je ta vrsta robe jeftinija i ima je u izobilju. Samo u poslednjih nekoliko meseci, ovde je zaplenjeno više od 200 kilograma sirovih creva, što samo po sebi i nije neka velika cifra, ali se do pravog stanja dolazi, ako se zna da je ova količina dovoljna za punjenje više tona kobasica. Uz sirova jagnjeća i ovčja creva, krijumčare se i daleko skuplja sušena, kojih takođe ima u susedstvu.

Najveći broj krijumčara je iz Pirota i okoline, a zarada po jednoj „vezici“ creva je najmanje šest evra.

– Usoljena creva ovde koštaju oko 15 evra, ali ne po kilogramu nego po vezici, a u Bugarskoj se nabavljaju maksimalno po devet evra. Na količini od 100 kilograma može se zaraditi i do nekoliko hiljada evra. Oni koji se bave ovim poslom nabavljaju ih u jednoj specijalizovanoj fabrici u Sofiji, a ukoliko uspeju da ih prošvercuju, prodaju ih raznim sitnijim mesarima ili roštiljdžijama za svadbe. Isto je i sa batacima i suvomesnatom robom. Manje količine se kupuju po selima – kaže jedan Piroćanac koji je upućen u ovu problematiku.

Prema njegovim rečima, sitnije količine švercovanih creva, koje se najčešće i ne otkriju, služe za izradu kobasica po domaćinstvima, naročito u vreme svinjokolja.

Zbog kvarljivosti ove robe, ona se uglavnom krujumčari tokom zimskih i prolećnih meseci, dok se suva creva švercuju i leti.

ČUDNI PUTEVI ŠVERCERSKI

U odnosu na period od pre desetak godina, mnoge stvari u prekograničnom švercu između Srbije i Bugarske su se promenile. Svojevremeno su se cigarete švercovale iz Bugarske u Srbiju, sada Bugari kupuju cigarete po Pirotu i okolini, jer su u njihovoj zemlji, koja je članica EU, daleko skuplje. Tamo i u Turskoj je, međutim, jeftiniji rezani duvan, koji se sada krijumčari ka Srbiji, a neuporedivo su jeftinije i cigarete za punjenje. Sitni krijumčari iz Bugarske sada na ovoj strani kupuju plastičarske proizvode, kojima je svojevremeno bila preplavljena Bugarska. Takođe, pazare krompir, pasulj i sluine potrepštine. Šverc toliko pominjanih jagnjećih creva i njihova visoka cena u Srbiji tumače se manjkom ove vrste stoke kod nas…

Izvor VEČERNJE NOVOSTI

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker