Obrazovanje

Sve veće interesovanje za program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih

Treću godinu zaredom u OŠ “Dušan Radović” organizuje se program Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (FOOO) koji  broji oko 90 polaznika podeljenih u šest grupa. Program je verifikovan od strane Ministarstva prosvete i jedan od retkih u Srbiji gde  odrasli koji nemaju osnovno obrazovanje mogu da završe osnovnu školu i steknu uslove za dalje školovanje ili zaposlenje.

Po dve grupe polaznika će i ove godine biti u svakom ciklusu. Prvi ciklus podrazumeva školovanje učenika od prvog do četvrtog razreda, drugi  petog i šestog razreda i u trećem ciklusu su oni koji pohađaju sedmi i osmi razred.

Prošle godine je 16 polaznika završilo osmogodišnje školovanje i steklo uslov za dalje školovanje i ostvarivanje drugih prava.

Jedan od polaznika koji  je Oliver Nikolić koji se nakon tri decenije vratio se u školsku klupu.  Osnovnu školu je kao dete  prekinuo u šestom razredu zbog lošeg uspeha a sada veruje da je završetak škole  jedini način da dobije bolji posao. Planira da završi i srednju školu i kaže da nije bio svestan posledica odluke da kao dete prekine školovanje. “Želim da imam bolji život, radio sam u Progresu kao pomoćni radnik, izučio sam zanat za parketara i planiram da nastavim taj posao. Znam da postoje programi koje bi mogao da koristim da pokrenem svoj posao ali mi je za to potrebna odgovarajuća škola, zato sam ovde. Najredovniji sam od svih, svaki dan dolazim od ponedeljka do petka, nauči se dosta, imama sve petice iako sam u ozbiljnim godinama mogu da učim. Nastavnici su jako dobri imamo četiri do pet časova dnevno” – ushićemo govori Nikolić.

I Violeta Đurić je posle desetogodišnje pauze rešila da nastavi školovanje.  Završava sedmi i osmi razred, redovan je učenik iako je kod kuće čeka  četvoro dece od kojih su troje i sami osnovci. “Deca idu u školu ja sam četvrti đak u našoj kući. Moram sve da organizujem, da ih pošaljem u školu, dočekam i da učim i završavam svoje školske obaveze” – kaže Violeta.

Direktorka Škole “Dušan Radović”, Nataša Branković, ističe da je ponosna na program FOOO koji omogućava odraslima da stiču osnovno obrazovanje primereno njihovim potrebama, mogućnostima učenja i potrebama tržišta rada. “Kada smo pokušavali da dobijemo verifikaciju za  ovaj program koji se realizuje u malobrojnim školama u Srbiji, mnogi su bili skeptični ali smo uspeli da ih uverimo u suprotno. Ovo je prava škola, to nije kartkoročni program, mi imamo verifikaciju nadležnog ministarstva i što me najviše raduje polaznici su videli da je ovo ozbiljna institucija koja može da im pomogne, da kroz sistem koji je kanalisan mogu da steknu znanje, obrazovanje i napreduju  u ličnom i profesionalnom životu. Kroz svoj uspeh jačaju svoje samopouzdanje a taj uspeh stvara novi uspeh” – kaže Brankovićeva.

Ona ističe da su  pedagozi koji rade sa ovom grupom polaznika profesionalci, koji su u potpunosti posvećeni licima sa kojima rade i u profesionalnom i u ljdskom smislu. “Tu su različite ljudske prče a mi pokušavamo da im se približimo da izgradimo odnos poverenja i prijateljstva kroz učenje i obrazovanje koje je suština ovog programa” – rekal je direktorka OŠ “Dušan Radović”, Nataša branković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker