Lokalna samouprava

Sve spremno za održavanje 6. Tkačke kolonije na Staroj planini

U organizaciji grada Pirota, u saradnji sa Etno mrežom i Zanatskom zadrugom za proizvodnju pirotskog ćilima i suvenira “Damsko srce”, na  Planinarskom domu u Dojkincima održaće se tradicionalna 6. po redu Tkačka kolonija, koja će početi u ponedeljak, 12. jula, a završava se u petak, 15. jula. Pripreme su u toku, mada je najveći deo poslova završen kaže, Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika Pirota.

 

“Na Tkačkoj koloniji u Dojkincima imaćemo 16 učesnica iz različitih gradova. Ono što je novina, to do sada nismo radili, u periodu kada će žene učiti da tkaju motive pirotskog ćilima na Staroj planini, imaćemo iskusne pirotske tkalje koje će tkati u Tehničkoj školi. U Školi je nekada postojao smer za tkalje. Ono što je potrebno Pirotu, pored promocije pirotskog ćilima, jeste edukacija budućih naraštaja o načinu tkanja i mogućnost da žene sebi obezbede ekonomsku nezavisnost. Nekada je u Pirotu bio veliki broj tkalja, a sada se sve manje bave ovim pozivom. Želimo da osnažimo žene da mogu da tkaju i da svoj rad valorizuju novčano”- izjavila je Golubovićeva.

Ona je dodala da, kao i svake godine, Tkačka kolonija ima svoje goste. Najverovatnije, Koloniju će obići ambasador Kanade sa suprugom, ambasadorka Portugalije i ambasador Belgije. Golubovićeva je zahvalila Turističkoj organizaciji Pirot na podršci, a Kolonija će biti prilika i za promociju turističkih potencijala na Staroj planini.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker