IntervjuReportaža

Sukovski manastir dobija jedinstvenu galeriju najvećih dela srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva

Kopista fresaka Narodnog muzeja u Beogradu Časlav Colić, koji penzionerske dane provodi sa suprugom Slavicom u rodnom selu Jalbotini, na putu je da u Sukovskom manastiru, koji je posvećen Presvetoj Bogorodici, napravi jedinstvenu galeriju kopija fresaka iz najvećih srpskih svetinja poput Mileševe, Sopoćana, Dečana i mnogih drugih srednjovekovnih manastira. Colić na ovaj način želi da sačuva neprocenjivo kulturno blago iz srpskih srednjovekovnih svetinja, a da sa druge strane, rodnom kraju, podari jedinstvenu galeriju fresaka. 

-Već drugo leto postavljam sliku Uspenja Bogorodice, kopiju freske iz 13. veka na priprati manastira kod Sukova. Crtež je napravljen u originalu tako da je i freska rađena po originalu. Ovde sam i kršten, moja baba me dovodila, pokazivala freske na zidovima i tako je i počela verovatno moja fasciniranost freskama, što je kasnije preraslo u profesiju. Rešio sam da novu pripratu pretvorim u jednu galeriju kopija fresaka iz naših najpoznatijim svetinja, Sopoćana, Studenice, Mileševe… Pošto sam ovaj deo završio, krećem da radim lozu Nemanjića iz Dečana. Loza Nemanjića – to je naša istorija. Ni u jednoj crkvi, novoj sazidanoj u Srbiji nije naslikana loza Nemanjića, a mi znamo u kakvoj je situaciji loza Nemanjića u Dečanima, Pećkoj patrijaršiji, Gračanici i treba da ostavimo trag ovde, da naši ljudi ne gledaju samo filmove, nego i slike svih naših vladara od Stevana Nemanje pa do danas-kaže Colić.

Colić je svoj radni vek proveo kopirajući freske iz najvećih srpskih svetinja za potrebe Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Neke svoje radove već je poklonio Sukovskom manastiru i one se nalaze u trpezaciji manastira.

Colić: Želja mi je da najveća srpska dela freskoslikarstva prenesem ovde

-Ostali deo mog života hoću da, sve što uradim, da to pripadne ovoj crkvi, i na zidu,  a i sve moje kopije će na kraju doći ovde. Da poživim sto godina, oslikaću celu crkvu. Mnogo mi je važno da najveća srpska dela prenesem ovde. Veliko je pitanje šta će biti sa originalima pa zbog toga mora da se radi što više kopija. Ove godine do zime pripremam crtež i platno i hoću da tu lozu Nemanjića uradim u originalnoj veličini, pošto ima prostora-kaže Colić i dodaje da mu je najveća podrška u životu, ali i radu, supruga Svetlana, koja mu pomaže i tokom slikanja fresaka.

tekst, foto, video, montaža Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker