Kultura

STAR TRIBUNE najavio projekciju filma o Zoranu Mojsilovu na Minneapolis St. Paul International Film Festival (MSPIFF)

U Minesoti, SAD, gradu Sen Pol, juče je u okviru internacionalnog festivala dokumentarnog filma Minneapolis St. Paul International Film Festival (MSPIFF), prikazan dokumentarni film “Zoran” o Zoranu Mojsilovu, koji živi i radi u ovoj američkoj državi. Autor filma je Aleksandar Ćirić, a film je prikazan u okviru zvanične selekcije filmova koji su u izboru za nagrade na ovom prestižnom događaju koga organizuje MSP Film Society. Film je prikazan u Main Cinema.

Dokumentarni film Zoran do sada je dobio veliki broj nagrada u zemlji i inostranstvu, čak šest nagrada za najbolji evropski kratki dokumentarni film stigle su sa festivala u Indiji, bio je u najužoj konkurenciji za nagrade na prestižnom američkom festivalu dokumentarnih filmova u Klivlendu, Ohajo, a evropska premijera održana je nedavno na jednom od najstarijih evropskih festivala dokumentarnih filmova, gde nijedan film iz ovog dela Srbije nije prikazan poslednjih dvadesetak godina – Martovskom festivalu. Inače, svoj festivalski život, film o čuvenom umetniku Zoranu Mojsilovu započeo je na internacionalnom festivalu dokumentarnog festivala u Vrmdži, gde je autor filma Aleksandar Ćirić, dobio nagradu za najbolju režiju.

Prikazivanje filma izazvalo je ogromno interesovanje i u štampi, pa je tako najavljujući projekciju, jedan od najpopularnijih medija u tom delu SAD-a, Star Tribune, objavio opširan intervju sa znamenitim umetnikom, koji je nedavno imao izložbu svojih radova i u čuvenom muzeju TMORA, kada je priređena severnoamerička premijera filma Zoran. Mojsilov je sa svojom suprugom, takođe vrsnom umetnicom Ajlin Krug Mojsilov prisustvovao promociji nakon čega je dobio ovacije velikog broja prisutnih.

Pogledajte intervju na RTS-u, satelitskom programu za inostranstvo, o filmu Zoran.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker