Ostale vesti

EVROPSKA PREMIJERA dokumentarca “Zoran” na prestižnom Martovskom festivalu dokumentarnih filmova, jednom od najstarijih festivala u Evropi

Nakon američke premijere dokumentarnog filma “Zoran”, koja je održana prošlog meseca u SAD, Minesoti, TMORA muzeju – Muzeju ruske savremene umetnosti u SAD, krajem marta biće održana i evropska premijera filma o znamenitom umetniku, autora Aleksandra Ćirića, i to na jednom od najstarjih festivala dokumentarnog filma – Martovskom festivalu u Beogradu, koga organizuju Grad Beograd i Dom omladine Beograd.

Film “Zoran” ušao je u selekciju, biće prikazak na velikom platnu i u konkurenciji je za nagrade na ovom prestižnom događaju. 

 

 

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće otvoren 26. marta u Domu omladine svetskom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma „Sanjalice“ reditelja i člana UFUS AFA ZAŠTITE Vladimira Petrovića. Film, koji će biti prikazan u okviru takmičarskog programa, govori o istoimenom ženskom bendu iz Beograda, najstarijem te vrste na Balkanu, koji je bio aktivan sredinom šezdesetih godina prošlog veka u nekadašnjoj Jugoslaviji.
Kao uvod u 71. Martovski festival (od 26. do 30. marta), dan uoči otvaranja, 25. marta od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine, biće održan koncert „Filmski hitovi Zorana Simjanovića“, posvećen čuvenom kompozitoru i prvom predsedniku Upravnog odbora naše ogranizacije.
Tokom trajanja Martovskog festivala UFUS AFA ZAŠTITA organizovaće i panel na temu filmskih autorskih prava.
Dokumentarni film Zoran, čiji je autor Aleksandar Ćirić, višestruko je nagrađivan u zemlji i inostranstvu, dobio je dve nagrade na festivalima dokumentarnih filmova u Indiji, a bio je u najužoj konkurenciji za nagrade i na Festivalu dokumentarnog filma u SAD, u Klivlendu. 

Selektori domaćeg takmičarskog programa 71. Martovskog festivala su prof. dr Ivana Kronja (filmolog), Saša Radojević (filmski kritičar, reditelj i scenarista), prof. Milan Nikodijević (filmski producent, scenarista i reditelj) i mr Sead Šabotić (reditelj, scenarista, saradnik u nastavi na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora). Umetnički direktor Martovskog festivala: Dejan Dabić

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26 do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent  događaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de