Obrazovanje

SREDNJA STRUČNA ŠKOLA DOBITNIH PRIZNANjA ZA NAJBOLJU PRAKSU NA ZAVRŠNOJ KONFERENCIJI U OKVIRU PROJEKTA SUPERŠKOLE

Završna konferenciji u okviru projekta Superškole, održana je u Sarajevu.  Konferencija je okupila više od 250 učesnika, uključujući predstavnike javnih institucija zemalja u regionu, predstavnike Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu, međunarodnih i regionalnih organizacija, Delegacije EU, Ambasade Republike Nemačke u BiH. Takođe, konferenciji su prisustvovali i predstavnici 100 škola sa teritorije Zapadnog Balkana koji su učestvovali u realizaciji projekta Superškole. Našu školu predstavljali su nastavnica sociologije sa pravima građana Dušica Golubović i učenik trećeg razreda smera tehničar za polimere Zoran Alić.
Glavna poruka Konferencije je da budućnost ne može da čeka, i da je sada pravi trenutak da uložimo zajedničke napore i ulažemo u mlade ljude regije Zapadnog Balkana uz negovanje dijaloga i razumevanje širom kultura. Sada je vreme da se ubrza program mira i bezbednosti mladih. Povod za održavanje konferencije je završetak realizacije drugog ciklusa projekta Superškole. Radi se o programu školskih razmena na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Inače program je deo multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode GIZ i RYCO.


Srednja stručna škola Pirot i partnerska škola SOU „Metodi Mitevski Brico“ iz Severne Makedonije izabrane su kao najbolji primer dobre prakse učeničkih razmena. Nagradnu plaketu za najbolju praksu uručila je predstavnica RYCO Srbija, Ivana Markulić.
Završna konferencija „RYCOgnized vision“ bila je samo jedan od događaja koji se odvijao u Sarajevu. Učenici 100 škola zemalja regiona su učestvovali u radionicama u okviru Omladinskog kampa Superškola od 18. do 24. novembra. Učesnici su kroz različite panel diskusije imali priliku da nauče kako politika i interesi mladih mogu pronaći svoj prostor u različitim procesima odlučivanja, javnoj upravi, bezbednosti, rodnoj ravnopravnosti, kao i transportu, trgovini i ekonomiji. Zoran Alić, učenik trećeg razreda smera tehničar za polimere, nosi samo pozitivna iskustva sa radionica, u kojima se upoznao sa vršnjacima iz regiona.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker