Obrazovanje

Srednja stručna škola domaćin gostima iz Pančeva u okviru projekta „Slavimo raznolikost“

Srednja stručna skola u Pirotu  jedna je od deset srednjih škola iz Srbije koja učestvuje u  projektu Fondacije Ana i Vlade Divac,  „Slavimo raznolikost“. Program razmene među srednjim školama “Slavimo raznolikost” sprovodi  se u okviru projekta „Jačanje uloge mladih u promovisanju većeg međusobnog razumevanja, konstruktivnog narativa, poštovanja različitosti i poverenja“ koji je podržan od strane UN agencija. Program ima za cilj umrežavanje srednjih škola iz različitih delova Srbije kao i angažovanje mladih u oblastima multietničkog razumevanja, kulturne raznolikosti i manjinskih prava. 

Partenerska škola Srednjoj stručnoj školi u ovom projektu je Tehnička škola „23. maj” iz Pančeva. Gosti iz Pančeva su od ponedeljka do danas boravili u Pirotu gde su im pirotski srednjoškolci sa svojim profesorima predstavili svoju lokalnu zajednicu i kulturno istorijske znamenitosti.

Marija Ćirić, direktorka Srednje stručne škole, kaže, da je, pored razmene isustava i jačanja kapaciteta, cilj projekta  da deca iz različitih delova Srbije upoznaju druge krajeve i vršnjake iz drugih škola.  Aktivnosti su usmerene na upoznavanje lokalne zajednice i kulturnih  znamenitosti.

„Za ova tri dana gosti su videli naš  Kej koji slavi stogodišnjicu postoja, šetali smo pored Nišave, obišli smo park oko otvorenog bazena, zajedno sa gostima posetili smo Muzej Ponišavlja i Tvrđavu. Juče u poslepodnevnim satima obišli smo  manastir Presvete Bogorodice u Sukovu, gde su gosti upoznati sa istorijatom manastira“ – rekla je, direktorka Srednje stručne škole, Marija Ćirić.

Kao završna aktivnost danas je održana radionica koju su pripremili profesori iz aktiva profesora hemije i tehnologa. Deo radionice posvećen je  Danu ozonskog omotača, koji se obeležava 16. septembra.

Aleksandra Živanović iz Pančeva, učenica trećeg razreda Tehničke škole „23. maj“, je jedna od četiri učenice koja učestvuje u ovoj razmeni. „Ovakav program mi se dopada i mislim da bi trebalo da bude više ovakvih razmena, jer se lepo družimo. Oduševljena sam Pirotom, ovo je prelepo, Kej, manastir Sukovo i tvrđava je nešto što je poseban utisak ostavilo na mene“ – rekla je  Aleksandra.  Ona kaže da su sa vršnjacima iz Pirota razmenili brojeve telefona i da će nastaviti druženje  i nada se da će na isti način  ugoste svoje vršnjake u Pančevu sledećeg meseca.

Vladan Oberknežev, profesor iz Pančeva, kaže da prvi put učestvuje u ovakvim projektima a ujedno je ovo i njegova prva poseta Pirotu.  „Mi dolazimo iz ravničarskog kraja a ovde je potpuno drugačije, svuda okolo su planine, nama je to jako zanimlljivo. Deca su odlična, druže se, povezali su se, lepo im je. Značaj ovog projekta je i u tome  da se profesori povežu po Srbiji da razmene  isustva  i saradjuju sa drugim školama iz drugih delova Srbije. To će unaprditi nastavu i predavanja, da đacima možemo da prenesemo nova saznanja“ – istakao je preofesor Oberknežev iz Pančeva.

Učenici  Srednje stručne škole će 8. 9. i 10. oktobra uzvratiti posetu Pančevcima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker