Srbija

Spektakularan prizor – Noćni skokovi 63. padobranske brigade sa 4.500 metara iznad Niša

Pripadnici 63. padobranske brigade izveli su noćas, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina, noćne skokove sa visine od 4.500 metara. Reč je o najzahtevnijoj vrsti skokova, praktično desantnim skokovima pa fotografije i video snimak  podsećaju na najbolja ostvarenja ratne kinematografije.

noćni skokovi 63. padobranske brigade
foto Ministarstvo odbrane RS

Pripadnike elitne srpske vojne jedinice obišli su i ministar Vulin sa generalom Milanom Mojsilovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

– Ono što je večeras urađeno iznad grada Niša ne može da uradi svaki padobranac, a onaj koji može, on može za sebe da kaže da je dostigao maksimum u svom razvoju i poslu. Noćni skok u otežanim uslovima, pod vetrom i teškim vremenskim prilikama, dokaz je da su ovi ljudi prošli najsloženiju obuku, i da su u stanju da izvedu baš sve što jedan padobranac može da uradi – istakao je ministar Vulin.

nocni skokovi mod

On je dodao da su padobranci opremljeni najsavremenijim padobranima i najboljom mogućom opremom.

– Ulagali smo i u njihov životni standard, podigli smo nivo njihove jedinice – od bataljona vraćeni su na nivo brigade, ali oni sve to vraćaju i pokazuju koliko vredi u njih ulagati – rekao je ministar odbrane, koji je iskoristio priliku da zahvali i načelniku Generalštaba Vojske Srbije što je večeras bio tu i što je “doprineo da 63. padobranska brigada bude to što jeste”.

63. padobranska brigada mod

Kapetan Mladen Stamenković, komandir čete za obuku padobranaca u 63. padobranskoj brigadi, večeras je bio u ulozi rukovodioca padobranskih skokova.

– Malopre smo izveli skok tehnikom visokog iskakanja i visokog otvaranja. Iskočili smo s visine od 4,5 hiljada metara, iznad Prokuplja, tridesetak kilometara od desantne prostorije. Vozili smo se otvorenim padobranima i prizemili na desantnu prostoriju na aerodromu – istakao je kapetan Stamenković koji je potvrdio da je reč o tipu obuke koji se praktikuje u sklopu “više padobranske obuke” u 63. padobranskoj brigadi, ali se i nakon toga redovno izvodi, kroz padobranske skokove.

Najsloženijem delu obuke, noćnom skoku padobranom sa velike visine, preletom s ličnim naoružanjem i opremom, večeras je prisustvovao i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov.

foto, video – Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker