Obrazovanje

Specijalizovana radionica Ekonomske škole – Izuzetno visok nivo nastave i savremen ugostiteljski objekat za građane

Ekonomska škola u Pirotu obrazovanje učenika realizuje u dva područja rada. Jedno je ekonomija, pravo i administracija, a drugo trgovina, ugostiteljstvo i turizam. U drugom delu školuju se učenici u dva obrazovna profila, naizmenično svake godine, i to su kulinarski i ugostiteljski tehničari. Potražnja na tršištu rada za ova zanimanja je velika, pogotovo, imajući u vidu razvoj turizma. Dobar deo nastave se realizuje u sadašnjoj školskoj radionici uz dosta improvizacije. U cilju unapređenja nastavnog procesa inicirana je ideja, koju je podržala lokalna samouprava, da se uradi projekat za izgradnju “Specijalizovane radionice Ekonomske škole”. Direktor Škole, Marjan Ćirić, kaže da se počelo od nule, sa dosta nepoznanica, a sada je projekat gotov i čeka se povoljan trenutak za njegovu realizaciju.

“Moram da kažem da smo krenuli od nule. Moji profesori i arhitekta su najpre obišli dve poznate škole u Beogradu. Zatim su u Bugarskoj videli radionicu jedne škole koja je preko Evropske unije dobila sredstva za izgradnju. Onda su tu najpoznatije ugostiteljske škole u Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji i Soko Banji koje smo posetili i na osnovu iskustva drugih, posle mnogo sastanaka i planiranja urađen je projekat  za čiju je izradu lokalna samouprava izdvojila sredstva. Uskoro smo dobli i građevinsku dozvolu i pred nama je sada praktična realizacija projekta. Naš projekat se nalazi u Planu kapitalnih investicija grada Pirota i videćemo kako će biti ubuduće”.

Ćirić kaže da bi realizacijom projekta Pirot dobio veoma kvalitetan i savremen ugostiteljski objekat, a učenici bi imali savršene uslove za sticanje praktičnih znanja i veština.

“Nama je veoma bitna realizacija projekta s obzirom da bismo na izuzetno visok nivo podigli obrazovanje i obuku učenika ovih obrazovnih profila. Planirano je da Radionica bude u nastavku bloka zgrade prema Keju, gde bi u toku radnog vremena Škole bila mesto za obuku učenika, sa prefektnim, najboljim uslovima, u veoma lepom ambijentu, a van radnog vremena, poput škola u Vrnjačkoj Banji, Soko Banji, da radi kao restoran namenjen građanstvu. Pored vanrednih prihoda koje bi škola ostvarivala, učenici bi ujedno imali praktičnu nastavu na izuzetno visokom nivou”- kaže Ćirić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker