Lokalna samouprava

Solarne elektrane u korist lokalne zajednice

Solarne elektrane su sve popularniji vid proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.  Potpisivanjem ugovora o izgradnji dve male solarne elektrane na Staroj planini,  u selima Dojkinci i Temska, Grad  Pirot je podržao globalnu akciju ka smanjenju emisije ugljenika kojom se ublažavaju klimatske promene i unapređuje lokalni kvalitet vazduha. Akcija  „Solarna Stara“  koju su podržali brojni  građani  pokazala je da se i u malim sredinama  mogu pokretati  promene ka održivoj energiji i da to nije pozicija rezervisana isključivo za velike investitore već da energija može biti u zajedničkom vlasništvu.

Saša Petrović iz Energetske zadruge Elektropionir kaže da je ovo pionirski poduhvat na nivou Srbije. Za razliku od mini hidrolelektrana koje se nisu svidele građanima, ideja Elektropionira je bila da obnovljivi izvori energije budu  u korist lokalne zajednice. „Sve vreme smo imali ideju da uključimo građane da podrže ovaj projekat kroz vlastite donacije i da podrže priču koja je u stvari energetika iz ekološke perspektive i koja služi razvoju lokalne zajednice. Fokus jeste lokalni ali je priča daleko šira i ovo može biti dobar projekat za dalju multiplikaciju“ – poručio je Petrović.

Kampanja je trajala mesec dana, nije lako motivisati ljude da finansijski podrže ovakve ideje ali građani su to prepoznali, ističe Petrović. „Stara planina je bila okidač za razvoj ekološke svesti  jer su prvi  protesti koji su se desili zbog mini hidroelektrana osvestili važnost čuvanja životne sredine.  Reke na Staroj planini moraju da ostanu na korist lokalne zajednice a ne da da ih  koristi samo nekolicina investitora. U tom smislu to jeste projekat od nacionalnog značaja“ – zajključio je Saša Petrović iz Energetske zadruge Elektropionir.

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker