Lokalna samouprava

Solarna Stara planina – sela Dojkinci i Temska dobijaju male solarne elektrane

Danas je u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot potpisan sporazum o izgradnji dve male solarne elektrane na Staroj planini, tačnije u selima Dojkinci i Temska, a zahvaljujući zadruzi Elektropionir koja je kroz kampanju širom zemlje prikupila donacije građana Srbije u vrednosti od preko dva miliona dinara, što će biti dovoljno za gradnju dve male solarne elektrane snage od po pet kilovata u pomenutim selima.

Gradonačelnik Vasić istakao je da je Grad Pirot uvek podržavao i realizovao brojne pionirske poduhvate i projekte. I ovo je jedan od njih.

-Mi smo već u Pirotu na krovu Ekonomske škole napravili solarnu elektranu snage 15 kilovata, na krovu Tehničke škole snage pet kilovata, ali želimo da je pojačamo, na magacinu Komunalca imamo solarnu elektranu od 30 kilovata, a Vodovod i Regionalna deponija razrađuju projekte za solarne elektrane od po 150 kilovata. Nadam se da će ovaj projekat biti primer dobre prakse za druge mesne zajednice ne samo u Pirotu, već i širom zemlje-kazao je gradonačelnik Vasić.

Vasić je dodao i da je ovo dobar primer za vlasnike domaćinstava i kuća u ovim selima i drugim mestima, da se i oni motivišu da koriste obnovljive izvore energije, smanje svoju potrošnju i ostvare značajne uštede.

Dubravka Živković, iz zadruge Elektropionir kazala je da je reč o pionirskom projektu u našoj zemlji.

-Nadamo se da će biti još zainteresovanih mesnih zajednica, da se gradi još zadružnih elektrana. Nadamo se da će ovo biti prva od mnogih solarnih elektrana na Staroj planini-navela je Živkovićeva.

Predsednici MZ Temska Tomislav Pančić i Dojkinci Dragan Najdanović, najavili su da se veliki broj meštana ovih sela već sada interesuje da na svoje domove, postavi slične solarne elektrane.

 

Ovaj sadržaj deo je projekta “Štedi, jer vredi” koji se realizuje uz podršku Gradske uprave Pirot, u okviru programa sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker