Zdravlje

Slaba zainteresovanost za HPV vakcine u Pirotu – Roditelji neinformisani o prevenciji karcinoma i drugih bolesti koje izaziva HPV infekcija

Za godinu i po dana, koliko je dostupna HPV vakcina, u Pirotskom okrugu vakcinisana su 224 deteta.  U Pirotu je vakcinu dobilo 117 dečaka i devojčica starijih od 9 godina, u  Beloj Palanci  73, dok je u Babušnici vakcinu primilo svega 18 dece a u Dimitrovgradu 14. U Zavodu za javno zdravlje ističu da je odziv izuzetno slab iako ova vakcina može da prevenira karcinome koji se mogu javiti u kasnijem životnom dobu. Od različitih vrsta karcinoma povezanih sa HPV-om godišnje u Srbiji oboli 1815 osoba oba pola. 

HPV vakcina je dostupna u Srbiji od juna 2022. godine za decu uzrasta od 9 do 19 godina, U Pirotskom okrugu je izuzetno slab odaziv iako se vakcinom mogu prevenirati različiti karcinomi i druge bolesti koje može da izazove HPV infekcija.

Vakcinacija nije obavezbana već preporučena  na uzrastu od 9 do 19 godina. Za decu od 9 do 14 godina daju se  dve doze a iznad 15 godina tri.

Na osnovu prikupljenih podataka, za godinu i po dana u celom Pirotskom okrugu odaziv je izuzetno slab naročito u Babušnici i u Dimitrovgradu. „To su jako male brojke koje nam pokazuju da roditelji nisu dovoljno informisani, bez obzira što je dostupna vakcina koja prevenira karcinome grlića materice, rak usne duplje i ždrela, rak penisa i završnog dela debelog creva. Kada vakcinom na ovom uzrastu može da se spreči pojava nekog karcinoma u kasnijem periodu, to je jako dobro, kamo sreće da imamo vakcinu za sve karcinome, smanjio bi se značajno broj obolelih, razne komplikacije i smrtni ishodi“ – kaže dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Ona napominje da i pored vakcine mladi moraju da primenjuju ostale mere zaštite  i da redovno idu na preventivne preglede. HPV infekcija često nema vidljive znake ili simptome, svako može da ga dobije ili prenese a da to ne zna.  Najčešće se bolest javlja u vidu kondiloma i mladi tek tada počinju da razmišljaju o vakcinaciji. Bilo bi najbolje da je prime pre stupanja u seksualne odnose ali ova vakcina može da se daje do 26 godine života. „To je Gardasil 9 vakcina koja ima 9 sojeva HPV-a koji su najčešće zastupljeni na našem području. Izuzetno je bezbedna i kvalitetna i daje dobar imuni odgovor, jedino kod HPV-a vakcina daje bolji imuni odgovor nego posle preležane bolesti“ – kaže dr Zec.

Roditelji bi, prema rečima epidemiologa, trebali da se informišu i donesu odluku za svoje dete  a od 15. godine mladi i sami mogu da donesu odluku i spreče pojavu raka u kasnijem životnom dubu. U svim Domovima zdravlja, u školskom dispanzeru vakcina je dostupna  a sve informacije  o vakcinaciji se detaljno mogu naći na sajtu https://www.batut.org.rs/index.php?content=1359

Ova vakcina se u Sloveniji daje više od 15 godina a u Skandinaviji više od  30 godina. Rezultati su vidljivi jer opada stopa pojave karcinoma u odnosu na broj stanovnika.

Dr Zec apeluje na roditelje da iskoriste vreme tokom zimskog raspusta i dovedu svoju decu u Školski dispanzer i vakcinišu ih pre nego što se izlože riziku infekcije HPV-om.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker