Srbija

Siniša Mali: Isplaćena šesta rata pomoći autoprevoznicima, svako od njih po autobusu dobio ukupno 3.600 evra

Ministar je naglasio da je država uspešno sprovela tri paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa, ukupno vredna oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,4 odsto BDP-a

-Juče smo isplatili poslednju, šestu ratu pomoći autoprevoznicima, čime je svako od njih po autobusu dobio ukupno 3.600 evra. Ovo je jedna od sektorskih mera pomoći u okviru Trećeg paketa podrške privredi i gradjanima-saopštio je ministar finansija Siniša Mali.

 

„Već šest meseci konstantno uplaćujemo novac autoprevoznicima. Isplata poslednje šeste rate pomoći predviđena je za 650 autobuska prevoznika koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države. Do sada je svaki prevoznik koji ispunjava propisane uslove, dobio šest puta po 600 evra po autobusu, što je ukupno 3.600 evra“, rekao je Mali.

Pomoć se uplaćuje na namenske račune otvorene kod Uprave za trezor, za šta je danas izdvojeno oko 469 miliona dinara.

Ministar je napomenuo da je reč o sektorskoj podršci koja je pokazala opravdanost kada je reč o ublažavanju negativnih posledica koje je na autoprevoznike ostavila pandemija virusa korona.

ministarstvo finansija

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovaj sektor se polako oporavlja. Broj prevezenih putnika u prvih šest meseci 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, veći je za 12,2 odsto, pri čemu je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju povećan za 13,1 odsto“, rekao je Mali.

Mali je naveo da je potrebno, ne samo povećati obim prevezenih putnika, već i intenzivno raditi na unapređenju mreže puteva i kvalitetu tog prevoza.

„Nama je cilj da putevi budu kvalitetni i dobri, da ti autobusi imaju što manju amortizaciju, a da putnici u najkraćem mogućem vremenu stignu na odredište. Zato i gradimo puteve širom Srbije i kada pogledate našu zemlju ona sada ima mrežu puteva koji se grade i koji će se graditi u budućnosti“, naveo je Mali.

Kako je rekao, cilj je, da do kraja godine imamo 10 autoputeva i brzih saobraćajnici u izgradnji.

„Deonica autoputa Miloš Veliki, Preljina-Požega, Moravski koridor, put Sremska Rača-Kuzmin i Novi Sad-Ruma, samo su neki od pravaca koje gradimo. Trenutno se gradi i projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva od severa ka jugu naše zemlje, a tu je i skoro 17.000 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na kojima se radi”, naveo je ministar Mali.

Ministar je poručio da je Srbija ekonomski i finansijski stabilna zemlja.

„Napravili smo dobar temelj i zaista verujem da do kraja godine možemo dostići privredni rast od gotovo sedam procenata. Takođe, javni dug ćemo zadržati u zadatim okvirima, a očekuje nas i povećanje minimalne zarade, plata i penzija. Verujem i da će nam deficit biti mnogo manji nego što smo planirali“, rekao je Mali.

On je rekao i da naša ekonomija uprkos pandemiji virusa korona funkcioniše i ide napred i da je pokazala da je otporna, i podsetio da je država pomogla i privredu i građane sa tri paketa pomoći.

„Bolja je naplata svih poreskih prihoda, što pokazuje koliko su naše mere bile opravdane“, kazao je Mali.

Ministar je naglasio da je država uspešno sprovela tri paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa, ukupno vredna oko osam milijardi evra, odnosno oko 17,4 odsto BDP-a.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker